Kaip informuoja „Bloomberg”, bendrovė „USM Holdings“ kontroliuoja pelningiausią milijardieriaus įmonę „Metalloinvest Holding Co.“ (kuri yra didžiausia Rusijos geležies rūdos tiekėja) per dvi Kipre registruotas antrines įmones „USM Steel & Mining Group Ltd.“ Bei „USM Investments Ltd“.

„Lengvatinio apmokestinimo bendrovės – pagrindinė priemonė Rusijos verslininkams apsaugoti savo turtą nuo valdžios, konkurentų ir įvairiausio pobūdžio užpuolikų“, – teigė Ženevoje esančios teisės kontoros „John Tiner & Partners“ teisininkas Valerijus Tutychinas.

Visi 20 turtingiausių Rusijos žmonių, kurių bendras turtas – 227 mlrd. dolerių (599,1 mlrd. Lt), kontroliuoja dalį savo turto per užsienyje registruotus holdingus.

Milijardieriai, kurių dauguma praturtėjo nelengvu, nenuspėjamu pokomunistiniu laikotarpiu, apsaugo ir slepia turtą užsienyje registruotose bendrovėse. Ši taktika ne juokais supykdė šalies prezidentą Vladimirą Putiną.

Viktoras Vekselbergas (56 m.) didžiąją dalį 14,8 mlrd. dolerių (39 mlrd. Lt) turto yra investavęs į „Renova Holdings“ bendrovę Bahamų salose. Bendrovei priklauso ir 7 proc. didžiausios Rusijos aliuminio gamintojos „United Co. Rusal“ akcijų.

Vladimitas Lisinas (56 m.) 85 proc. akcijų pelningiausioje Rusijos plieno gamintojoje „OAO Novolipetsk Steel“ kontroliuoja per holdingą Kipre „Fletcher Group Holdings Ltd.“. Michailas Fridmanas (49 m.) savo akcijas bankuose, prekybos ir telekomunikacijų įmonėse kontroliuoja per Maskvos bendrovę „Alfa Group“, kuri priklauso Gibraltare registruotam holdingui „CTF Holdings“.

Aštuntas Rusijos turtingiausiųjų sąraše Romanas Abramovičius ėmėsi neįtikėtinų vingrybių, kad sukurtų ir kontroliuotų savo turtą per lengvatinio apmokestinimo bendrovę. Kaip rašoma Londone R. Abramovičių į teismą padavusio Boriso Berezovskio ieškinyje, R. Abramovičius kaitaliojo naftos, aliuminio, automobilių gamybos ir kitų įmonių akcijas tarp Gibraltare, Kipre ir Britų Mergelės salose esančių bendrovių.

Rusijos prezidentas V. Putinas pažadėjo sugrąžinti dalį pinigų į tėvynę. Pernai jis ėmė kontroliuoti su pinigų plovimu kovojančią Federalinę finansų stebėjimo tarnybą. O Rusijos Dūma pateikė nemažai esamų įstatymų pataisų, griežtinančių bendrovių finansinių operacijų kontrolę.

Teisininko V. Tutychino teigimu, net ir piktindami V. Putiną, Rusijos milijardieriai ir toliau laikys didžiąją savo turto dalį užsienyje.

„Grynųjų pinigų pervedimo iš Rusijos operacijos pasidarys sudėtingesnės, o grynųjų pinigų įplaukos į šalį buvo griežčiau kontroliuojamos. Kuo griežčiau Rusijos valdžia kontroliuos pinigų srautus, tuo priežasčių bus Rusijos turtuoliams laikyti savo turtą užsienyje“, – teigė V. Tutychinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)