Vos kelios dešimtys pasiūlymų

Kauno teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Inga Balnanosienė portalui kaunodiena.lt teigė, jog šį pavasarį sezoninių darbų pasiūla mažoka.

„Šiuo metu darbo birža Kaune turi 34 sezoninio darbo pasiūlymus, tai yra 20 proc. mažiau nei pernai. Manom, kad tam įtakos turėjo pavėlavęs pavasaris“, – svarstė I. Balnanosienė.

Anot pašnekovės, tradiciškai pirmųjų sezoninių darbo pasiūlymų Darbo birža sulaukdavo balandžio pradžioje, o šiemet – tik mėnesio viduryje.

„Tikimės, kad darbų pasiūla suaktyvės, ypatingai gegužės-birželio mėnesiais. Smarkaus augimo gal nebus, bet viliamės pasiekti praėjusių metų skaičius“, – teigė specialistė.

Pernai Kaune sezoniniam darbui nuo gegužės iki liepos mėnesio buvo įdarbinti 1584 žmonės.

Kol kas gana pasyvūs ir Kauno rajono ūkininkai. Šiuo metu jie yra pateikę vos septynis darbo pasiūlymus. Ieškomi darbininkai, kurie rūpintųsi uogakrūmių ir sodinukų persodinimu, atliktų grunto tvarkymo, daržininkystės darbus.

Aukštų reikalavimų dažniausiai nekelia

Sezoniniai darbai tradiciškai prasideda nuo gegužės mėnesio. Darbo biržos atstovės teigimu, mieste daugiausiai ieškoma pagalbininkų, kurie galėtų tvarkyti aplinką, prekiauti ledais, vaisvandeniais.

Vasarą atgyja ir statybų sektorius, todėl darbdaviai ieško darbuotojų, kuriems tiktų trumpalaikė darbo sutartis.

„Vamzdžių tiesimas, tranšėjų kasimas – tai pavieniai darbai, tačiau labai paklausūs“, – vardijo I. Balnanosienė.
Anot pašnekovės, pasiūlymų pasitaiko ir jaunimui. „Štai vaikų stovykla ieško jaunų, aktyvių darbuotojų, kurie būtų atsakingi už vaikų užimtumą, organizuotų renginius. Darbdaviai sutiktų įdarbinti ir moksleivius, ir studentus“, – pateikė pavyzdį ji.

Sezoninio darbo ieškantiems asmenims darbdaviai nekelia aukštų reikalavimų. „Prekiauti ledais, vaisvandeniais nereikia turėti didelių įgūdžių, be to, pardavėju gali dirbti ir nepilnametis. Tačiau kavinės padavėja ar barmenas privalo būti pilnametis, ne jaunesnis nei 21 metų, nes tenka dirbti su alkoholiniais gėrimais“, – teigė I. Balnanosienė.

Kasdien – 10 darbo ieškančių moksleivių

Pasiteiravus, ar jaunimas domisi sezoniniais darbais, I. Balnanosienė tvirtino, kad vidutiniškai per dieną į Kauno teritorinę darbo biržą kreipiasi apie 10 moksleivių. Ir jų kasdien daugėja.

„Moksleiviai jau nuo balandžio pirmųjų dienų ateina į Jaunimo darbo centrą, domisi, kokio darbo gali tikėtis šią vasarą. Tačiau tenka apgailestauti, kad darbo pasiūlymų visada turime mažiau, nei jų reikia“, – sakė I. Balnanosienė.

Darbo biržos atstovės teigimu, atlygis už sezoninį darbą priklauso nuo kvalifikacijos.

„Jeigu tai pagalbiniai darbai, paprastai mokamas tik minimalus atlyginimas – 1 tūkst. litų, neatskaičius mokesčių. Jeigu ieškoma kvalifikuotų darbuotojų, pavyzdžiui, barmenų, atlygis kyla iki 1500–1800 litų per mėnesį“, – kalbėjo specialistė.

Pasak jos, jeigu darbdavys reikalauja specialių įgūdžių ir žinių, pavyzdžiui, reikalingų statybininkui ar žemdirbiui, alga gali siekti 2 tūkst. litų.