Tyrimai Britanijos laboratorijoje „Genon Laboratories LTD“ parodė, jog keturiuose iš 41-o jautienos gaminiuose yra arklienos.

MVT nurodė išimti iš prekybos estų gamintojo NOO dešrą „Parmezan“, nes joje buvo 10 proc. arklienos. 9 proc. arklienos rasta ir Lietuvos įmonės „Grimeda“ dešroje „Exclusive“. Latvijos įmonės „Kuršu zeme“ jautienos konservuose rasta 15,6 proc. arklienos, įmonės „Forevers“ troškinyje – 4 proc. arklienos. Šių produktų prekyboje jau nėra, prekybą jais anksčiau nutraukė patys gamintojai.

MVT perduos žinią apie pažeidimus kitoms Europos Sąjungos šalims. Ateityje MVT atidžiau stebės minėtų įmonių produkciją, taip pat tęs kitų gamintojų prekių tyrimus laboratorijoje.

Gavusi MVT pareiškimą policija pradėjo tikrinti galima sukčiavimą su arkliena skerdyklose ir mėsos perdirbimo įmonėse. Patikrinimą atlieka Kovos su ekonominiais nusikaltimais tarnyba. Priklausomai nuo rezultatų bus priimtas sprendimas dėl baudžiamojo proceso pradėjimo.

Pradėti patikrinimai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nėra gavusi oficialios informacijos iš Latvijos kompetetingos institucijos dėl šio atvejo, tačiau pradėjo patikrinimus UAB „Grimeda“, UAB „Agrovet“ ir UAB „Kretingalės mėsa“. Tikrinimų metu atrenkami papildomi produktų ir žaliavų mėginiai arklienos DNR nustatyti, tikrinamas žaliavų atsekamumas, bandoma nustatyti, kuriame gamybos etape į mėsos gaminius galėtų patekti arkliena.

„Inspektoriai aiškinasi, ar įmonės galėjo įsivežti žaliavas iš kitų Europos Sąjungos gamintojų, kurie galimai pardavė mėsą kaip jautieną, ar sąmoningai panaudojo arklieną vietoje jautienos. Nuo patikrinimų rezultatų priklausys tolesni veiksmai“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įgyvendindama Europos Sąjungos rekomendaciją dėl nesąžiningos prekybos ir maisto klastočių, per šių metų kovo mėnesį atrinko ir ištyrė 53 Lietuvos gamintojų mėsos produktų mėginius, tarp jų ir iš aukščiau minėtų įmonių, kuriose vyksta patikrinimai. Nei viename mėginyje arklienos nebuvo rasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)