Atgauti pasitikėjimą Kiprui nebus paprasta

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį euro grupė ir Kipro valdžia pasiekė susitarimą dėl esminių Kipro gelbėjimo detalių. Šalis gaus 10 mlrd. eurų, bet už tai 2 didžiausi šalies bankai bus restruktūrizuojami, o juose didesni negu 100 tūkst. eurų indėliai nebus apdrausti. Iš jų bus sukurti blogas ir geras bankai ir taip Kipras potencialiai sumažins savo įsipareigojimus. Be to, Kipras jau ankščiau įsipareigojo vykdyti šalies privatizaciją, taip pat aktyvią taupymo politiką, kelti pajamų mokesčius.

Susitarimas su euro grupe, be abejo, yra pozityvios naujienos ir pačiam Kiprui, ir euro zonai bei visoms finansų rinkoms, tačiau visi supranta, kad susitrauksiantis Kipro finansinis sektorius turės stiprią įtaką šalies BVP, o investuotojai ir toliau įtariai žiūrės į vienos mažiausių euro zonos ekonomikų bendrą skolos lygį.

Gamintojai JAV pradeda jaustis tvirčiau

Šių metų I ketvirčio paskutinę savaitę JAV dominuos naujienos apie pramonės būklę. Antradienį bus paskelbti vasario mėnesio ilgalaikių prekių užsakymų duomenys. Po smukimo sausį, vasarį užsakymai galėjo augti 3,9 proc.

Pirmąją balandžio savaitę JAV pradės paskelbdama ISM gamybos pasitikėjimo indeksus. Gamintojų nuotaikos neturėtų prastėti ir indeksas gali išlikti virš 54 punktų lygio. Šie duomenys turėtų patvirtinti faktą, kad JAV atsigauna ne tik nekilnojamojo turto rinka, bet ir gamintojai jau pradeda jaustis tvirčiau.