Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvos stabiliųjų sąraše 5,421 tūkst. įmonė, tačiau 1,278 tūkst. įmonių stabilumo kriterijus atitinka jau dvejus metus ir ilgiau, už ką joms suteiktas įvertinimas „CrefoCert Stabilus“.

„Creditreform Lietuva“ suteiktas stabilumo įvertinimas naikinamas, jei įmonės padėtis pablogėja, - aiškina bendrovės direktoriaus pavaduotojas Borisas Chijenas, - Šiuo metu iš stabiliųjų įmonių sąrašo jau išbrauktos 343 įmonės.“

Tipinės stabilios lietuviškos įmonės portretas yra: daugiau nei 10 metų veikianti prekybos bendrovė, įdarbinusi 10 - 49 darbuotojus, su 5 - 30 mln. Lt apyvarta, kasmet augdavusi apie 10 proc.

Iš daugiau kaip 60 tūkst. įmonių stabilios sudaro tik 8,7 proc., o iš 15 tūkst. didesnių įmonių, kurių apyvarta viršija 1 mln. Lt – 36,1 proc.

Didžiausia stabiliųjų dalis – penktadalis - nuo pastaruosius dvejus metus veikiančių įmonių yra elektros, garo ir dujų tiekimo šakoje. Prekyboje stabilieji sudaro 13,4 proc., pramonėje – 12,4 proc., transporte stabiliųjų yra 10,2 proc. Iš stambiųjų šakų mažiausiai stabilių įmonių yra tarp statybos (2,1 proc.) ir maitinimo bei apgyvendinimo įmonių (2,7 proc.).

Daugiausiai stabiliai veikiančių (31 proc.) įsteigta 1990-1995 m. Įmonėms jaunėjant mažėja ir stabiliai veikiančių procentas. Tarp šešiamečių ir dar jaunesnių stabilia veikla pasigirti gali 19 proc. įmonių.

Kai kurios Lietuvos įmonės, dvejus metus ir ilgiau atitinkančios stabilios įmonės kriterijus

Dalis įmonių, atitinkančių stabilumo reikalavimus, yra „Achema“, „Akmenės cementas“, „Apranga, „Baltic data center, „Berlin chemie menarini Baltic“, „Cestos maistas“, „Fermentas“, „Fortum Švenčionių energija“, „Lietuvos dujos“, „Neste Lietuva, „Rokiškio pienas“, „Senukų prekybos centras“, „Skubios siuntos“, „Žvalguva“.

Pasitikrinti, ar įmonė yra stabiliųjų sąrašuose, galite čia. Pakanka paieškos laukelyje įvesti įmonės pavadinimą ir prie įmonės pavadinimo gali būti nurodytas „CrefoCert Stabilus“ ženklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)