Tai nustatė ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra. Tuo metu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi baudžiamojon atsakomybėn patrauktas K. Ramonas teigia, kad yra nekaltas ir esą tapo atpirkimo ožiu.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį turėjo pradėti nagrinėti K. Ramonui iškeltą baudžiamąją bylą, tačiau teisėjas Valdas Bugelevičius posėdį buvo priverstas atidėti iki balandžio 15-osios – į posėdį negalėjo atvykti kaltinamojo advokatas Pranas Makauskas.

Teismas baudžiamąją bylą suplanavo išnagrinėti šešiuose posėdžiuose – trijuose jų bus apklausiami liudytojai. Tiesa, nagrinėjimas gali užsitęsti, nes K. Ramonas panoro iš LB gauti informaciją, kuri esą padėtų jam apsiginti nuo pateiktų kaltinimų.

Kokia ta informacija, K. Ramonas nelinkęs detalizuoti. „Ji susijusi su tuo, kuo mane kaltina“, – sakė jis.

Dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi baudžiamojon atsakomybėn patrauktas buvęs Kredito įstaigų priežiūros departamento vadovas kaltės nepripažįsta ir žurnalistams aiškino, kad kol kas negali vertinti bylos, nes esą net nebuvo apklaustas.

„Manęs net neapklausė, kaip aš atsisakysiu duoti parodymus ir gintis“, – žurnalistams sakė jis.

„Ieškomas atpirkimo ožys ir tiek – kai dideli pinigai ir politika ir ambicijos sukrenta į vieną vietą, ieškoma atpirkimo ožio, – aiškino K. Ramonas. – Kas gali būti atpirkimo ožys? Tas, kas nepriklauso jokioms partijoms, visokioms grupuotėms, neturi pinigų ir tikisi, kad pas mus dar veikia teismai“.

K. Ramonas įsitikinęs, kad yra neteisėtai persekiojamas. Paklaustas, kas tuo suinteresuotas, kaltinamasis sakė: „Tam, kam skaudu ir kas nenori, kad kalbėčiau ir pasakyčiau, kaip iš tikro buvo. Žiūrėjote R. Janutienės laidą? Ne, nežiūrėjote? Ten buvo garbūs Seimo nariai, buvo banko valdytojai, ekspertai, ir jų klausia: „Kas jums svarbiau – pinigai ar tiesa?“. Išgirdau, kad pinigai“.

Tuo metu byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Darius Stankevičius teigia, kad K. Ramonas ikiteisminio tyrimo metu nebuvo apklaustas, nes pats atsisakė duoti parodymus.

„K. Ramonui pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba – jis kaltinamas tuo, kad, būdamas tuometiniu LB Kreditų priežiūros departamento direktoriumi, ilgą laiką sąmoningai bankui „Snoras“ leido nuo LB nuslėpti informaciją apie banko turtą, esantį Šveicarijos Konfederacijos bankuose ir dėl tokių tyčinių K. Ramono veiksmų buvo ne laiku nustatyta „Snoro“ banko finansinė padėtis, jog yra reali grėsmė, kad šis bankas negalės atsiskaityti ir įvykdyti pagrįstų kreditorių finansinių reikalavimų“, – žurnalistams sakė D. Stankevičius.

Pasak prokuroro, pagal byloje nustatytus duomenis, informaciją K. Ramonas slėpė net kelerius metus. „Daugiau kaip metus“, – tikslaus laiko nenorėjo detalizuoti valstybinis kaltintojas.

D. Stankevičiaus teigimu, byloje nėra pareikštas ieškinys.

„Šioje byloje didelė žala yra ne materiali – tai valstybės tarnautojo vardo diskreditavimas, LB, kaip institucijos, vardo diskreditavimas“, – prokuroras pažymėjo, kad K. Ramonas „turėjo vykdyti nedviprasmišką bankų priežiūrą“.

Prokuroro teigimu, neatmetama galimybė, kad baudžiamoji byla gali būti nagrinėjama neviešuose teismo posėdžiuose.

„Tai yra subtilūs klausimai, susijęs tiek su LB politika, todėl šis klausimas bus sprendžiamas ateityje“, – pažymėjo jis.

Jeigu teismas K. Ramoną pripažintų kaltu, jam grėstų bauda, laisvės atėmimas iki penkerių metų arba areštas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)