„Ieškodami augančių kainų priežasčių dažnai ieškome kaltų, o jais tampa verslininkai, įmonės, prekiautojai ir paslaugų teikėjai. Iš tiesų gyvename tokioje pinigų sistemoje, kurioje pinigų kiekis nuolat didėja ir tai yra viena iš pagrindinių kainų augimo priežasčių. Pinigų kiekio augimas euro zonos šalyse yra spartesnis už ekonomikos našumo ir realaus BVP didėjimą, o tai neišvengiamai reiškia kainų infliaciją“, – sako teigia instituto vyr. ekspertas Vytautas Žukauskas

Europoje prasidėjus ekonomikos nuosmukiui 2008-2009 m. buvo imtasi įvairių priemonių siekiant skatinti Europos ekonomiką. Viena iš šių priemonių – Europos centrinio banko vykdoma pinigų politika. Viena iš svarbių neigiamų pinigų politikos pasekmių yra kainų augimas, kurį sukelia nuolatos didėjantis pinigų kiekis.

Lietuvos ekonomikos tyrime, kurį parengė LLRI, taip pat nagrinėjamos pinigų politikos ir verslo ciklų Europoje sąsajos. Teigiama, kad centriniai bankai manipuliuodami palūkanų normomis ir su komerciniais bankais per dalinę rezervų bankininkystę didindami pinigų kiekį rinkoje sukelia dirbtinius ūkio pakilimus, po kurių ateina neišvengiamas nuosmukis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)