Tiesa, pensijų skaičiuoklės startas neapsėjo be nemalonumų – dėl didelio užklausų skaičiaus ji tapo nepasiekiama. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija apgailestauja dėl techninių nesklandumų ir skelbia, jog jie bus pašalinti "artimiausiu metu".

Apie 15 val. ministerija pranešė, kad skaičiuoklė buvo perkelta ir veikia adresu http://www.lipfa.lt/skaiciuokle.

Tinklalapio, kur perkelta skaičiuoklė, veikla stringa, tad ne visi norintys gali prisijungti arba puslapis užkraunamas labai lėtai.

Nuo balandžio iki rugsėjo gyventojai gali pasirinkti tris kaupimo pensijai variantus: sustabdyti mokėjimus į pensijų fondus ir įmokas kaupti tik „Sodroje“, pasilikti prie dabartinio modelio, kai dalis lėšų kaupiama pensijų fonde, o dalis - „Sodroje“ arba pasirinkti trečiąjį variantą, kai gyventojai pensijai kaupia papildomai po 1 proc. nuo atlyginimo ir už tai nuo gauna 1 proc. paskatinimą. Šis kaupimo modelis apibūdinamas formule „2+1+1“. Pensijų reforma įsigalios nuo 2014 m.

Skaičiuoklėje gyventojai gali įvesti savo duomenis ir ji turėtų padėti žmonėms apsispręsti, kokį modelį pasirinkti.

Pensijų skaičiuoklė
Per metus papildomoms valstybėms priemokoms gali prireikti 109 mln. Lt, jei naująjį kaupimo modelį pasirinktų apie 50 proc. dabar kaupiančių gyventojų.

Šiuo metu papildomai pensijai kaupia apie 1 mln. gyventojų, o kitų šalių patirtis rodo, kad į „Sodrą“ grįžta apie 3-7 proc. kaupiančiųjų, jei tokia galimybė yra suteikiama.

Tiesa, pristatant skaičiuoklę priminta, kad joje apsiribojama 7 tūkst. Lt alga “ant popieriaus”, nes papildomas 1 proc. iš valstybės lėšų gyventojams pagal formulę „2+1+1“ bus mokamas nuo vidutinio atlyginimo, o 1 proc. kaupimui gyventojas turėtų mokėti nuo savo algos.

Tai reiškia, kad kuo didesnė žmogaus alga, tuo daugiau jam teks mokėti nuo savo atlyginimo, o papildomas skatinimas iš valstybės bus tokio pat dydžio – 1 proc. nuo vidutinio atlyginimo. Priešingai, uždirbantiems mažiau nei vidutinį atlyginimą, papildoma priemoka iš valstybės bus didesnė nei jų mokama suma.

Kaip skaičiuoti pensiją - pavyzdžiai

Pavyzdžiui, neseniai dirbti pradėjusi moteris, kuriai dabar yra 24-eri, o jos atlyginimas “ant popieriaus” siekia 2 tūkst. Lt, kaupti pensijai pradėjo 22-iejų, t.y. 2011 m. Jei ji sustabdytų mokėjimus į pensijų fondus ir likusi tik „Sodroje“ pensijos gautų 974 Lt, kaupdama pensijų fonduose tik „Sodros“ įmokų dalį – 1,037 tūkst. Lt, o pasirinkusi papildomą kaupimą – 1,286 tūkst. Lt.

Kitas atvejis yra vidutinio amžiaus vyro kaupimo pavyzdys. Darant prielaidą, kad jam dabar yra 35 metų, o kaupti jis pradėjo 2004 m., nors dirbo nuo 23-ejų, t.y. nuo 2001 m. Skaičiuojama, kad kai jo atlyginimas „ant popieriaus“ siekia 4,5 tūkst. Lt, pirmuoju atveju vyras sukauptų pensijai 1,573 tūkst. Lt, antruoju – 1,619 tūkst. Lt, o trečiuoju 1,89 tūkst. Lt.

Vyresnio amžiaus vyro pavyzdys yra dar kitoks. Darant prielaidą, kad jam dabar yra 50 metų, o kaupti jis pradėjo 2004 m., nors dirbo nuo 23-ejų, t.y. nuo 1986 m. Skaičiuojama, kad kai jo atlyginimas „ant popieriaus“ siekia 1,75 tūkst. Lt, pirmuoju atveju vyras sukauptų pensijai 899 Lt, antruoju – 931 tūkst. Lt, o trečiuoju 1,004 tūkst. Lt.

Visi pavyzdžiai skaičiuojami remiantis prielaida, kad vidutinė metinė pensijų fondo investicinė grąža arba kitaip – pelningumas sieks 1,5 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (516)