Dėl to būtų sunkiau saugiai eksploatuoti atominę jėgainę. Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas jau informavo naują kainų metodiką nustačiusią Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją, kad jeigu atominei elektrinei bus sumažintas tarifas, tai kitais metais ji galbūt įstengs atlikti tik planinį antrojo bloko remontą, bet tikrai neturės lėšų pirmojo bloko remontui, kuris yra būtinas pagal Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) išduotos licencijos reikalavimus. Artimiausiu metu dėl šių problemų elektrinės vadovai ketina kreiptis į Seimą, Vyriausybę ir Ūkio ministeriją.

Pernai Ignalinos atominė elektrinė turėjo apie 50 mln. Lt nuostolių, šiemet jų numatoma apie 40 mln. Lt. V.Ševaldinas Eltai sakė, kad jeigu būtų atsižvelgta į atominės elektrinės prašymą ir jos parduodamos elektros kaina nuo 7 ct už kilovatvalandę būtų padidinta iki 9 ct/kWh, tai įmonė nebebūtų nuostolinga, kaip yra pastaruosius trejus metus.

V.Ševaldinas priminė, kad elektrą iš atominės perkanti ir ją parduodanti "Lietuvos energija" gauna didžiulį pelną. "Šalies energetika nėra nuostolinga, bet problema, jog reikiamai nesubalansuoti atskirų įmonių tarifai",- teigė atominės elektrinės vadovas.

Kainų ir energetikos kontrolės komisija, nepaisydama atominės elektrinės vadovų nepritarimo, lapkričio 15 dieną patvirtino naują elektros energijos ir rezervinės galios kainos reguliavimo tvarką gamintojams ir nepriklausomiems tiekėjams, užimantiems daugiau kaip 25 proc. rinkos. Ignalinos atominė jėgainė gamina apie 70 proc. šalies elektros energijos.

Atominės jėgainės vadovo nuomone, minėta metodika paranki tik šiluminėms elektrinėms, bet ji netenkina pagrindinio šalies elektros energijos gamintojo poreikių, t. y. Ignalinos atominės elektrinės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją