Viena pirmųjų padalinį, teikiantį informacinių technologijų paslaugas Šiaurės Europai ir daugybei kitų šalių, prieš penkerius metus Vilniuje įkūrusi Jungtinių Valstijų bendrovė CSC sako ketinanti plėsti savo verslą Lietuvoje.

„Čia labai patraukli vieta verslui – šalis stabili, turi daug universitetų, gerą, informacinėms technologijoms tinkančią infrastruktūrą, daug aukštos kvalifikacijos, kalbas mokančių specialistų. Mums čia dirbti saugu, o darbo sąnaudos, palyginti su kitomis šalimis, yra nedidelės, todėl ir galvojame apie tolesnę plėtrą“, – teigia bendrovės CSC viceprezidentas, generalinis direktorius Šiaurės Europai ir Baltijos šalims Johnas Walshas.

70 padalinių įvairiose šalyse turinti bendrovė skaičiuoja, kad optimaliausiai dirba ne mažesnis kaip 1000 darbuotojų IT paslaugų centras. Maždaug tiek darbuotojų jau turi prieš porą metų Vilniuje informacinį centrą įkūręs „Barclays“ bankas. Tokį lygį per penkerius metus planuojama pasiekti ir bendrovės CSC padalinyje Vilniuje, kur dabar dirba beveik 300 žmonių.

„Mes investicijas matuojam žmonių skaičiumi. Jeigu viena žmogaus įdarbinimo vieta atsieina kelis tūkstančius eurų, tai padauginę iš atitinkamo žmonių skaičiaus, galit įsivaizduot, kokio dydžio yra investicijos“, – sako „CSC Baltic“ generalinis direktorius Antanas Uršulis.

Kol kas Lietuvos privalumas – mažesnės nei kitose šalyse darbo sąnaudos. Tačiau tai nereiškia, kad užsienio įmonių padaliniuose uždirbama mažai. Lietuvos informacinių technologijų ekspertų teigimu, augantys ir gausėjantys užsienio įmonių padaliniai – yra geras stimulas kvalifikuotam jaunimui likti Lietuvoje.

„Kuriamos naujos darbo vietos su normaliais europiniais atlyginimais. Tai jauni žmonės įgyja galimybę būti namuose, neemigruoti ir gauti tokius pačius atlyginimus, kokius jie uždirbtų gyvendami Vakaruose“, – įsitikinęs „InfoBalt“ asociacijos prezidentas Vytautas Vitkauskas.

Europos Sąjungos tyrimai rodo, kad 2020 metais Bendrijos šalyse trūks maždaug 200–300 tūkst. informacinių technologijų specialistų. Nesukūrusi tvirto pagrindo likti dirbti savame krašte jų stygių gali pajusti ir Lietuva.