Tačiau tokiam įsigijimui, pasak jo, reikėtų pritraukti lėšų iš šiemet numatomos 500 mln. JAV dolerių vertės euroobligacijų emisijos.

"Kol kas nėra net prielaidų apie ką nors šnekėti. Jei kas nors ir planuotų ką nors panašaus, pirmiausia derėtųsi su "Jukos", - Eltai sakė ūkio viceministras, "Mažeikių naftos" valdybos pirmininkas Nerijus Eidukevičius.

Ūkio ministerijos suformuota darbo grupė derasi su "Mažeikių naftą" valdančia Rusijos mokesčių tarnybų persekiojama bendrove "Jukos". Vyriausybė ketina išsiderėti galimybę už dalį "Jukos" skolos Lietuvai perimti maždaug 200 mln. litų vertės "Mažeikių naftos" akcijų opcioną, o tuo būdu ir kontrolinį akcijų paketą.

N. Eidukevičiaus teigimu, net ir neperėmus kontrolinio paketo bus galvojama apie tolesnį "Mažeikių naftos" privatizavimą, nes valdyti tokią įmonę nėra valstybės užduotis.

Tačiau tiksliau nieko apie privatizavimą kol kas negalima pasakyti - viską esą lems situacija, tai, ar pavyks Vyriausybei perimti opcioną. Jokie laikotarpiai, kada "Mažeikių nafta" turėtų būti privatizuota, nėra nustatyti.

Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas sausio pabaigoje, dėstydamas planus dėl opciono perėmimo galimybių, buvo sakęs matąs tokią akcininkų struktūrą: ne kontrolinį akcijų paketą valdo žaliavos tiekėjas - naftos gavybos bendrovė, kitą, taip pat ne pagrindinę, dalį - finansinis investuotojas (pavyzdžiui, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas), likusia akcijų dalimi turėtų būti prekiaujama biržoje.

Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas ne kartą buvo pabrėžęs, kad jam svarbiausia - tai, kad būtų užtikrintas naftos tiekimas "Mažeikių naftai". Tai galėtų garantuoti bendrovė, išgaunanti naftą.

Po "Jukos" smukimo "LUKoil" pernai užėmė pirmąją poziciją Rusijos naftos sektoriuje. 2004-aisiais, palyginti su 2003 metais, "LUKoil" grupė naftos gavybą padidino 7,4 proc. - iki 86,2 mln. tonų. Antrinės bendrovės įmonės išgavo 82,4 mln. tonų naftos. Bendrovė pernai pagamino 40,9 mln. tonų naftos produktų (4,3 proc. daugiau).

2004 metais "Mažeikių nafta" perdirbo 8,66 mln. tonų naftos ir kitos žaliavos - 21 proc. daugiau nei 2003-iaisiais. Šiemet tikimasi perdirbti apie 9 mln. tonų naftos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją