Maisto pramonės ministras Owenas Patersonas paragino šią ūkio šaką kontroliuojančias institucijas ir prekybininkus išaiškinti, jo žodžiais, "tarptautinį nusikalstamą sąmokslą" naudoti arklieną vietoje brangesnės jautienos, apgaudinėjant visuomenę.

Švedijos maisto pramonės milžinė "Findus" penktadienį išėmė iš prekybos Prancūzijoje ir Švedijoje įvairius šaldytus maisto produktus, o ketvirtadienį - šaldytą lazaniją su jautiena iš parduotuvių Didžiojoje Britanijoje, kai buvo nustatyta, jog tuose gaminiuose iki 100 proc. mėsos sudaro arkliena.

Prekybos centrų tinklo "Aldi" vadovai Britanijoje įtūžo penktadienį, sužinoję, kad dviejuose jo paties gaminamuose šaldytuose produktuose - lazanijoje su jautiena ir makaronuose su Bolonijos padažu esama 30-100 proc. arklienos.

Visi šie produktai buvo pagaminti Liuksemburge pagal Prancūzijos bendrovės "Comigel" užsakymą, kuri nurodė, kad juose naudota arkliena buvo gauta iš vienos skerdyklos Rumunijoje per mėsos gaminių įmonę "Spanghero" įsikūrusią pietvakarių Prancūzijoje.

"Comigel" informavo "Findus", kad arklienos "priemaišų" į perdirbtos jautienos produktus galėjo patekti pernai rugpjūtį, sakoma šeštadienį paskelbtame "Findus" pranešime.

"Findus" nori absoliučiai aiškiai pareikšti, kad jiems nieko nebuvo žinoma apie arklienos priemaišas praeitais metais", - sakoma bendrovės pranešime.

"Apie tikėtiną (arklienos patekimo) datą - 2012 metų rugpjūtį - jie sužinojo tik iš tiekėjo "Copmigel" laiško, datuoto 2013-ųjų vasario 2 dieną", - pridūrė "Findus".

Tačiau "Spanghero" būstinė Kastelnodari mieste atsisakė nurodyti, iš kur buvo gauta ta mėsa ir ar jos tiekime dalyvavo kokie nors kiti tarpininkai, tačiau pareiškė, kad vėliau šeštadienį paskelbs atskirą pranešimą.

"Iškilo rimta problema, - O.Patersonas sakė televizijai "Sky News". - Produktuose, kurie buvo pažymėti kaip perdirbta jautiena, buvo labai didelis kiekis arklienos. Tai visiškai nepriimtina."

"Mūsų dienomis žmonės eidami į parduotuves turi žinoti ir pasitikėti, jog tai, kas yra pažymėta kaip jautiena, ir yra jautiena, - pabrėžė Britanijos ministras. - Galbūt tai nekompetencija; (tačiau) bijau, kad iš tiesų tai tarptautinis nusikalstamas sąmokslas, ir esu visiškai pasiryžęs prisikasti iki pat jo dugno."

O.Patersonas sakė norintis žinoti, kaip maisto pramonės pareigūnai ketina iki ateinančios savaitės pabaigos ištirti visus perdirbtos jautienos gaminius, parduodamus Britanijoje.

"Arba turėjo įvykti kažkokia nepaprasta klaida, arba kažkas veikė nusikalstamai", - pridūrė jis.

Ministras pažymėjo, jog nesama jokių įrodymų, kad tuos gaminius nesaugu valgyti žmonėms, tačiau pridūrė: "Tai klaidinančio ženklinimo klausimas ir faktiškai sąmokslas klaidinti visuomenę."

Tuo tarpu "Comigel" valdybos pirmininkas Erichas Lehagre'as (Erichas Lehagras) atsiprašė savo bendrovės klientų.

"Suvokiame dėl viso šito kilusius labai stiprius jausmus, ypač Britanijoje", - jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak E.Lehagre'o, jog bendrovė buvo įsitikinusi, kad "Spanghero" tiekia Prancūzijoje užaugintų galvijų mėsą.

Tačiau "jie mums sakė, kad ši mėsa gauta iš gamintojo Rumunijoje, naudojančio skerdyklas, kuriose skerdžiami tiek galvijai, tiek arkliai, ir perdirba jautieną ir arklieną", aiškino E.Lehagre'as.

Patys maisto pusgaminiai buvo gaminami Liuksemburge veikiančioje įmonėje "Tavola".

Liuksemburgo veterinarijos tarnybos direktorius Felixas Wildschutzas sakė AFP, kad iš Prancūzijos importuota mėsa buvo "klaidingai paženklinta" jautiena.

"Spanghero" buvo įkurta praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje dviejų buvusių Prancūzijos regbio žaidėjų - Claude'o Spanghero ir jo brolio Laurento. 2009 metais šią įmonę nupirko baskų žemės ūkio kooperatyvas "Lur Berri".

Tuo tarpu Rumunijos maisto pramonės federacijos "Romalimenta" prezidentas Sorinas Minea sakė: "Arkliena pigesnė negu jautiena. Prancūzijos importuotojai neabejotinai siekė įsigyti pigesnės mėsos. Tačiau, žinant, jog arkliena pasižymi specifine spalva ir tekstūra, negali būti, kad jie nesuvokė, jog tai ne jautiena."

"Kol kas neaišku, ar skerdykla, ar importuotojai klastojo ženklinimą", - pabrėžė jis.

"Spanghero" šeštadienį pareiškė esanti pasiruošusi paduoti į teismą mėsos tiekėjus Rumunijoje.

"Mes pirkome Europoje pagamintą jautieną ir ją perpardavėme. Jeigu tai tikrai arkliena, mes ketiname teistis su tiekėju Rumunijoje", - "Spanghero" valdybos pirmininkas Barthelemy Aguerre'as  sakė telefonu AFP.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)