"Vis tik tai yra nemažas laimėjimas Lietuvai, atsižvelgiant į tai, kad bendras biudžetas mažėja, be to, reikia pagalbos tokioms šalims, kaip Graikija. Padidinus biudžetą, mažės ir atotrūkis nuo ES vidurkio. Juolab kai kitoje finansinėje perspektyvoje prisijungs tokios ekonomiškai silpnesnės valstybės kaip Kroatija", - BNS sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, nereikėtų neigiamai vertinti ir mažesnių nei tikėtasi išmokų žemdirbiams. N.Mačiulis teigė, kad Lietuvoje yra mažesnės kainos, todėl ir išmokos skaičiuojamos žemesnės nei kitose ES valstybėse.

"Daugiausia diskusijų sukelia tai, kad nepavyko žemdirbiams pasiekti išmokų vidurkio. Nereikia stebėtis, nes išmokos priklauso ir nuo šalies kainų lygio, pragyvenimo, darbo užmokesčio. Lietuvoje kainos beveik 40 proc. mažesnės nei Prancūzijoje, tad maždaug 70 proc. vidurkio siekiančios išmokos yra gerai", - tvirtino analitikas.

Anot N.Mačiulio, dabar svarbiausia užtikrinti, kad ES lėšos būtų tinkamai panaudotos - jas įsisavinęs verslas kurtų pridėtinę vertę ir gautų grąžą.

"Šiame etape svarbiausia užtikrinti, kaip efektyviai įsisavinti lėšas. Kad nesikartotų 2006-2007 metų istorija, kai buvo įsisavinami pinigai tiek privataus verslo, tiek valstybinių institucijų, neatsižvelgiant į tai, kokią grąžą tai sukurs", - teigė ekonomistas.

2014-2020 metais iš Europos Sąjungos (ES) biudžeto Lietuva gaus 44,5 milijardo litų - tai yra beveik 10 proc. daugiau nei dabartinėje finansinėje perspektyvoje.

Iš ES biudžeto Ignalinos atominės elektrinės uždarymui bus skiriama 450 milijonų eurų (1,5 mlrd. litų). Sanglaudos politikoje Lietuvai numatyta apie 25 mlrd. litų. ES vadovai taip pat patvirtino, kad tiesioginės išmokos žemdirbiams 2020 metais turėtų pasiekti bent 196 eurus už hektarą.

Europos Sąjungos (ES) valstybių ir vyriausybių vadovai dėl daugiau nei 900 mlrd. eurų biudžeto susitarė po daugiau nei parą trukusių derybų ir bemiegės penktadienio nakties.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)