Aukštesnės instancijos teismas padidino baudą

Darbo inspekcijos Alytaus teritorinio skyriaus inspektoriai pastebėjo, kad nemažai nelegalaus darbo atvejų užfiksuojama šeštadieniais ir po valstybinių institucijų darbo valandų. Matyt, šiuo metu mažiausiai tikimasi inspektorių apsilankymo.

Pavyzdžiui, vieną pernykščio rugpjūčio šeštadienį inspektoriai, apsilankę Alytaus „Skystojo biokuro bendrovėje“, rado nelegaliai dirbančius penkis žmones. Su jais sudarytos darbo sutartys nebuvo tinkamai užregistruotos, apie dirbančius žmones nepranešta „Sodrai“.

„Skystojo biokuro bendrovės“ direktoriui Edvardui Ambrulevičiui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl penkių nelegaliai dirbusių asmenų ir byla perduota nagrinėti Alytaus rajono apylinkės teismui. Šis direktoriui už kiekvieną nelegaliai dirbusį asmenį skyrė po 2 tūkst. litų baudą, iš viso – 10 tūkst. litų.

Tačiau Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus skyrius vietinio teismo nutarimą apskundė Kauno apygardos teismui, nes, jo įsitikinimu, E.Ambrulevičiui skirta per maža bauda. Nelegalus darbas yra vienas sunkiausių darbo įstatymų pažeidimų, nes darbuotojas netenka socialinių garantijų, iškreipiama konkurencija darbo rinkoje. Vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, už nelegaliai įdarbintą asmenį darbdaviui numatyta bauda nuo 3 tūkst. litų iki 10 tūkst. litų.

Kauno apygardos teismas „Skystojo biokuro bendrovės“ direktoriui baudą padidino iki 15 tūkst. litų. Tokia šio teismo nutartis neskundžiama.

Nelegalus darbas – švietimo įstaigos teritorijoje ir kavinėje

Pernai pavasarį Alytaus „Drevinuko“ mokyklos-darželio teritorijoje darbavosi statybų bendrovės „Airema“ žmonės. Inspektoriams patikrinus šį objektą nustatyta, kad apie vieno darbuotojo darbą nepranešta „Sodrai“.

Bendrovės direktorė Edita Zagurskienė teisėto žmogaus įdarbinimo veiksmus atliko tuoj po inspektorių apsilankymo. Tačiau jos veiksmai dėl nelegalaus darbo surašius administracinio teisės pažeidimo protokolą apskųsti Alytaus rajono apylinkės teismui. „Airemos“ direktorė šio teismo nutarimu buvo nubausta 5 tūkst. litų bauda. Ji vietinio teismo sprendimą apskundė aukštesnės instancijos – Kauno apygardos teismui. Tačiau šis paliko galioti Alytaus teismo nutarimą.

Pernykštį rudenį trys nelegalūs darbuotojai – barmenai aptikti Alytaus senamiesčio kavinėje „Brodvėjus“, kurią valdė bendrovė „Housebox“, direktorius Gintaras Kundrotas.

Dėl nelegalaus darbo inspektorių surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas, kaip ir minėtais atvejais, perduotas nagrinėti Alytaus rajono apylinkės teismui. Šis, įvertinęs tai, kad direktorius turi mažametį vaiką, jo vadovaujama įmonė veikė tik beveik keturis mėnesius, direktoriaus atlyginimas per mėnesį – tik apie 100 litų, jam skyrė 1 tūkst. 500 litų baudą. Už kiekvieną darbuotoją – po 500 litų.

Inspekcija su Alytaus teismo nutarimo argumentais sutiko, jo aukštesnės instancijos teismui neskundė. Pastaruoju metu „Brodvėjaus“ kavinė jau neveikia.

Taip pat praeitą rudenį nelegalaus darbo atvejis užfiksuotas Naujojoje gatvėje atliekant šilumos trasų montavimą. Nelegaliai dirbo Alytaus bendrovės „Aldista ir Ko“ buldozerio mašinistas. Teismas šios įmonės direktoriui skyrė 3 tūkst. litų baudą.

Pasikeitė darbo ginčų nagrinėjimo tvarka

Vadovaujantis darbdavių, profsąjungų ir Vyriausybės sutarimu, nuo šių metų darbo ginčai tarp darbdavių ir darbuotojų pirma instancija nagrinėjami ne įmonėse sudaromose darbo ginčų komisijose, bet šiose komisijose, veikiančiose Darbo inspekcijos teritoriniuose skyriuose.

Kaip sakė šios inspekcijos Alytaus teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Gegužis, taip pasielgia siekiant darbo ginčus nagrinėti efektyviau, kad žmonės nevengtų apginti savo pažeistų teisių. Teritoriniuose skyriuose priimti sprendimai, netenkinantys pareiškėjų lūkesčių, gali būti skundžiami teismui. Alytaus teritoriniame skyriuje veikiančiai darbo ginčų komisijai vadovauja vyriausioji darbo inspektorė darbo teisei Rasa Radauskienė, į ją narius delegavo Alytaus apskrityje veikiančios darbdavių asocijuotos struktūros bei profsąjungos.

Ši komisija yra gavusi beveik 20 skundų dėl darbo ginčų išnagrinėjimo. Jau išnagrinėtas vienas darbo ginčas dėl darbuotojui neišmokėto atlyginimo Alytaus bendrovėje „Littra“, besiverčiančioje signalizacijos įrengimu. Į darbo ginčų komisiją kreipėsi darbuotojas, negavęs atlyginimo pernai rugpjūčio–gruodžio mėnesiais. Komisija bendrovės direktorių Algirdą Kairį įpareigojo darbuotojui išmokėti beveik 5 tūkst. litų, o vieną atlyginimą – skubos tvarka.

Darbo ginčų komisijai priėmus sprendimą dėl nesumokėto atlyginimo išmokėjimo darbuotojui, šis dėl sprendimo nevykdymo gali kreiptis į antstolius.

Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus teritorinio skyriaus vedėjo teigimu, inspekcijai svarbu, kad darbo ginčų komisija priimtų objektyvius sprendimus, kad būtų kiek įmanoma mažiau nelegalaus darbo dėl pačių darbuotojų socialinių garantijų. „Taip pat viena iš pagrindinių mūsų funkcijų – vykdyti ūkio subjektų priežiūrą didžiausios rizikos nelaimingiems atsitikimams ir avarijoms įvykti, darbuotojams susirgti profesinėmis ligomis. Vykdydami inspektavimus mes konsultuojame darbdavius ir darbuotojus darbo santykių, saugos klausimais“, – tvirtino V.Gegužis.