OCU duomenimis, arklių DNR aptikta dviejuose iš 20-ies patikrintų mėsainių. Ši parduodama produkcija buvo paženklinta "Eroski" ir "Alipende" prekių ženklais. Pirmasis ženklas priklauso to paties pavadinimo prekybos centrų tinklui, jungiančiam daugiau kaip tūkstantį parduotuvių Ispanijoje. Antrasis prekės ženklas priklauso mažmeniniam tinklui "AhorraMas".

Sausio viduryje arklių ir kiaulių DNR mėsainiuose su jautiena rasta Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Valdžia paaiškino, kad šie mėsainiai buvo gaminami dviejose Airijos ("Liffey Meats" ir "Silvercrest Foods") ir vienoje britų įmonėje ("Dalepak Hambleton"), o parduodami - "Tesco", "Iceland", "Lidl", "Aldi" ir "Dunnes Stores" tinkluose.

Iškart po šių pranešimų britų prekybos centrai atšaukė iš prekybos apie 10 mln. mėsainių, o viena iš įmonių, Airijos Monahano grafystėje veikianti gamykla "Silvercrest Foods", buvo laikinai uždaryta. Greitojo maisto restoranų tinklas "Burger King" atsisakė mėsos tiekėjos "Silvercrest" paslaugų.

Airijos žemės ūkio ministras Simonas Coveney anksčiau skelbė, kad arkliena į produktus galėjo patekti dėl mėsos tiekėjų iš Ispanijos ir Nyderlandų kaltės, tačiau ši versija nepasitvirtino. Sausio 28 d. S. Kovenis pareiškė, kad už tai, jog į Didžiosios Britanijos ir Airijos prekybos centruose parduodamus mėsainius su jautiena pateko arklienos, atsakingi žaliavos tiekėjai iš Lenkijos.

Ispaniškuose mėsainiuose aptiktų arklienos pėdsakų šaltinis kol kas nenustatytas.

Arkliena nėra pavojinga žmogaus sveikatai, tačiau valdžia ketina ištirti incidentą, nes buvo pažeistos vartotojų teisės. Pasak Dublino universitetinio koledžo Sveikos mitybos instituto vadovo Mike’o Gibneu, incidentą galėjo paskatinti noras sumažinti produkcijos savikainą. Arkliena 3-4 kartus pigesnė nei jautiena ir naudojama daugiausia naminiams gyvuliams ruošiamų pašarų gamyboje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)