Airijos žemės ūkio ministras Simonas Coveney’us pranešė, kad atlikus žaliavų, tiekiamų Arijos gamyklai "Silvercrest Foods", tyrimus, nustatyta, kad kai kuriose įvežtose žaliavose aptikta arklienos DNR pėdsakų. Airiškos mėsos žaliavoje arklienos DNR nerasta. S. Coveney’us įsitikinęs, kad arklienos DNR šaltinis yra tiekėjos iš Lenkijos, nors dar neskuba nurodyti konkrečių kompanijų.

Kaip rašo "The Irish Times", S. Coveney’us jau susisiekė su Lenkijos valdžia, kuri pažadėjo atlikti nuosavą tyrimą. Anksčiau Airijos žemės ūkio ministras skelbė, kad arkliena į produktus galėjo patekti dėl mėsos tiekėjų iš Ispanijos ir Nyderlandų kaltės, tačiau ši versija nepasitvirtino.

Sausio 16 d. Airijos maisto saugos tarnyba (FSAI) pranešė, kad iš 27 tarnybos patikrintų mėsainių dešimtyje buvo rasta "arklių DNR". Ši produkcija buvo parduodama Didžiosios Britanijos ir Airijos "Tesco" ir "Iceland", taip pat Airijos "Lidl", "Aldi" ir "Dunnes" prekybos tinklų parduotuvėse.

Kaip vėliau paaiškėjo, sušaldyti mėsainiai buvo ruošiami dviejose Airijos ir vienoje britų gamykloje.

Iškart po šių pranešimų prekybos centrai atšaukė iš prekybos apie 10 mln. mėsainių, o Airijos Monahano grafystėje veikianti gamykla "Silvercrest Foods" pristabdė darbą, kol bus nustatytos aplinkybės, kaip į mėsainius su jautiena pateko arklienos. Greitojo maisto restoranų tinklas "Burger King" nutraukė sutartį su "Silvercrest" tiekėja.

Arkliena nėra pavojinga žmogaus sveikatai, tačiau valdžia ketina ištirti incidentą, nes buvo pažeistos vartotojų teisės. Pasak Dublino universitetinio koledžo Sveikos mitybos instituto vadovo Mike’o Gibneu, incidentą galėjo paskatinti noras sumažinti produkcijos savikainą. Arkliena 3-4 kartus pigesnė nei jautiena ir naudojama daugiausia naminiams gyvuliams ruošiamų pašarų gamyboje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)