V. Lanovojus pareiškė, kad Ukrainos ekonomikos būklė yra labai prasta, Vyriausybė nesusidoros su paskolų grąžinimu ir jau šiemet šaliai gali grėsti nemokumas. Jis vardijo, jog Nacionalinio banko rezervai sumažėjo iki 25 mlrd. JAV dolerių: per 2012 m. Ukrainos žmonės įsigijo 10 mlrd. JAV dolerių iš šalies vidinių išteklių, o kartu lieka ir prievolė grąžinti pinigus už anksčiau gautas paskolas, kuri šiemet siekia apie 9,3 mlrd. JAV dolerių.

„Išteklių, pozityvių pokyčių Ukrainos valiutos įplaukose nėra, šalis stovi ant finansinės katastrofos slenksčio“, – konstatavo V. Lanovojus, nurodęs, jog šaliai gali grėsti ir valiutos devalvacija.

Verslininkai nepanikuoja

Lietuvos ambasados Ukrainoje Komercijos atašė Rimantas Šegžda situacijos Ukrainoje dramatiška nevadina ir sako, jog Lietuvos verslininkai dirba toliau.

„Negaliu pasakyti, kad bankrotas Ukrainai dabar jau tikrai gresia. Jis gali įvykti, jei politikai priims labai neteisingus sprendimus, tačiau šiuo metu baimių nesijaučia, verslas dirba. Yra šioks toks apribojimas įsigyjant valiutą, nes norint įsigyti eurų reikia dokumentų ir įrodymų“, – vardija jis.

Analogiškos pozicijos laikosi ir Lietuvos ambasados Ukrainoje įgaliotasis ministras Marius Janukonis.

„Visų pirma tai – politiko pareiškimas ir tik viena iš nuomonių, kuri skamba gana sensacingai. Aišku, ekonominė situacija Ukrainoje nėra paprasta, ekonominiai rodikliai – neįspūdingi, o didžiausia problema šiemet, iš tiesų, turėtų būti skolos dalies grąžinimas, tai yra įvardijama kaip viena grėsmių. Tačiau kita vertus, į Ukrainą kitą savaitę atvažiuoja delegacija iš Tarptautinio valiutos fondo, su kuriuo bus tariamasi dėl bendradarbiavimo programos atnaujinimo, nuo šių derybų labai daug kas priklausys ir, manau, su išvadomis reikėtų palaukti“, – dėsto M. Janukonis.

Pasak jo, Lietuvos verslininkų interesas dirbti Ukrainoje išlieka, o jau įsitvirtinę šalies rinkoje apie pasitraukimą nekalba.

Gąsdinimais netiki

Žemės ūkio verslo bendrovės „ARVI“ ir ko tarptautinių ryšių ir komunikacijos vadovas ir prieš trejus metus į Lietuvą grįžęs buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža sako netikintis, kad Ukraina neįveiks sudėtingos ekonominės situacijos.

Algirdas Kumža
„Remdamasis savo patirtimi Ukrainoje labai rimtai šio pareiškimo nevertinu, o šalies ekonominį gyvenimą stebiu jau antrą dešimtmetį. Nuolat atsiranda žmonių, gąsdinančių, jog Ukraina bankrutuos. Bet šalis įveikia sunkumus: arba pasiskolindama, arba surasdama kitų resursų, arba paaiškėja, kad gąsdinimai buvo nepagrįsti“, – konstatuoja jis.

„ARVI“ ir ko įmonių grupė Ukrainoje turi atstovą, kuris Ukrainoje ieško partnerių, tačiau finansinės veiklos nevykdo, todėl ir įmonių grupė papildomų apsaugos priemonių, susijusių su finansine veikla Ukrainoje, nesiėmė.

Pasak A. Kumžos, gąsdinimus dėl Ukrainos bankroto būtų galima palyginti su įspėjimais apie pasaulio pabaigą, tačiau kol kas ji neatėjo.

„Aš Ukrainoje dirbau ketverius metus ir man sunku būtų pasakyti, kiek kartų buvo pranašautas šalies bankrotas, manau, kad kas pusmetį tai tikrai. Tačiau nei karto šį pranašystė nepasitvirtino, kaip ir apie pasaulio pabaigą“, – dėsto jis.

Kalbėjo apie devalvaciją

V. Lanovojus, paprašytas numatyti tolesnius šalies Vyriausybės veiksmus, teigė, kad pirmiausiai finansiniai įsipareigojimai gali būti nevykdomi privatiems investuotojams. O jeigu įsiskolinimų grąžinimo terminas būtų pratęstas, tektų mažinti socialines ir kitas išlaidas ir tai pakenktų žmonių gerovei.

Ekonomistas skaičiavo, kad prognozės, jog nacionalinės valiutos kursas liks 8,7-8,9 grivinos už JAV dolerį, yra per daug optimistiškos, o valiuta galėtų nuvertėti iki 9 grivinų už JAV dolerį ar daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)