Lietuvos delegacijos PPO IV Ministrų konferencijoje, vykusioje lapkričio 9-14 dienomis Kataro sostinėje Dohoje, vadovas užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius penktadienį spaudos konferencijoje pranešė, kad Lietuvos atstovams pavyko pasiekti, kad būtų atsižvelgta į jų pateiktą pasiūlymą atidėti naujųjų PPO šalių narių įsipareigojimų dėl tolesnio prekybos liberalizavimo įgyvendinimą, kol nebus įvykdyti šių šalių stojimo į organizaciją metu prisiimti įsipareigojimai.

"Lietuva, stodama į PPO, prisiėmė plačius įsipareigojimus liberalizuoti savo rinką per nustatytus pereinamuosius laikotarpius, todėl siekėme, kad kol bus įgyvendinami narystės įsipareigojimai, nereiktų tuo pačiu vykdyti tolesnių įsipareigojimų, kuriuos gali tekti prisiimti per ruošiamą kitą PPO derybų raundą", - sakė E.Ignatavičius.

Pasak jo, naujų įsipareigojimų prisiėmimas apsunkintų kai kurių šalies ūkio sričių, ypač žemės ūkio, funkcionavimą.

"Konferencijoje Lietuvai pavyko suburti aštuonių neseniai į PPO įstojusių valstybių bloką, priėmusių bendrą pareiškimą, kuriame įrašyti teiginiai dėl prisiimtų plačių stojimo įsipareigojimų ir kad, toms šalims toliau derantis dėl būsimo prekybos liberalizavimo, būtų į juos atsižvelgta", - teigė viceministras.

Diplomatas pasidžiaugė, kad bloko šalys buvo aktyvios bei vieningos ir pasiekė, kad galutinėje konferencijos deklaracijoje būtų įrašyta, jog netrukus prasidėsiančiose prekybos liberalizavimo derybose būtų atsižvelgta į neseniai įstojusių valstybių prisiimtus plačius rinkos atvėrimo įsipareigojimus.

Prie Lietuvos pasiūlymo prisijungė septynios neseniai į organizaciją įstojusios šalys, nelinkusios keisti stojimo derybose nustatytų rinkos atvėrimo sąlygų - Albanija, Gruzija, Jordanija, Kirgizija, Kroatija, Moldova ir Omanas.

E.Ignatavičius sakė tikįs, kad būsimame prekybos liberalizavimo derybų raunde, dėl kurio pradžios šalims po ilgų diskusijų pavyko šioje konferencijoje susitarti, Lietuvai teks prisiimti tik nežymius įsipareigojimus.

Pasak viceministro, Lietuva taip pat turi svarbių interesų neseniai prasidėjusiose Rusijos stojimo į PPO derybose.

"Būdami PPO nariai, per šias Rusijos derybas galėsime ginti savo interesus, tarp kurių svarbiausi yra apribojimų ir nepalankių sąlygų, su kuriomis susiduria mūsų verslininkai šioje šalyje, panaikinimas", - teigė E.Ignatavičius.

Lapkričio 14 dieną Dohoje pasibaigusi PPO Ministrų konferencija yra pirmasis tokio masto organizacijos renginys, kuriame Lietuva pirmą kartą dalyvauja kaip pilnateisė PPO narė.

Lietuva, šių metų gegužės 31 d. tapusi PPO nare, turi galimybę dalyvauti organizacijos sprendimų priėmimo procese bei ginti savo interesus sprendžiant su tarptautine prekyba susijusius klausimus.

Pagrindiniai Lietuvos interesai organizacijoje yra susiję su žemės ūkiu - prekyba žemės ūkio produktais bei parama žemės ūkiui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją