46-erių metų socialdemokratų finansų ministro J. Dijsselbloemo kandidatūra buvo iškelta praėjusį ketvirtadienį. Euro grupės vadovo poste jis pakeitė Liuksemburgo premjerą Jeaną-Claude'ą Junckerį, kuris šias pareigas ėjo pastaruosius aštuonerius metus.

J. Dijsselbloemas buvo vienintelis kandidatas į šį postą. Iš 17 šalių, priklausančių euro grupei, J. Dijsselbloemo kandidatūrą palaikė 16. Tik viena šalis, kuri oficialiai kol kas neskelbiama, balsavo prieš. Neoficialiais šaltiniais, prieš J. Dijsselbloemo kandidatūrą balsavo Ispanija, o ne Prancūzija, kaip prognozuota.

Euro grupės vadovas skiriamas 2,5 metų ir gali būti perrenkamas. Pastebėtina, kad euro grupė nėra oficiali ES struktūra. Ir vis dėlto būtent ji priima galutinius sprendimus dėl paskolų silpnoms euro zonos ekonomikoms paskyrimo.

J. Dijsselbloemas - ekonomistas. Prieš tapdamas Nyderlandų finansų ministru 2012 m. rudenį, jis buvo atsakingas už žemės ūkio plėtros sritį.

J. Dijsselbloemo kandidatūra į euro grupės vadovo postą, kaip rašė verslo žiniasklaida, tarp jų ir „The Wall Street Journal“, prieš balsavimo procedūrą kėlė ne vienos šalies abejonių. Pavyzdžiui, Prancūzija išsakė abejonių dėl to, kad J. Dijsselbloemui gali pritrūkti patirties ieškant konsensuso tarp pagrindinių ir periferinių euro zonos šalių. Prieš balsavimą Prancūzija išgavo iš J. Dijsselbloemo pažadą artimiausiu metu pateikti 2013 m. euro grupės veiksmų planą.

Vokietija, kartu su Prancūzija priskiriama prie didžiausių euro zonos ekonomikų, savo ruožtu aktyviai palaikė J. Dijsselbloemo kandidatūrą. Jo naudai, pastebi AFP, byloja ir tas faktas, kad Nyderlandai yra viena iš nedaugelio šalių, išsaugojusių aukščiausius reitingus drebinant pasaulinei ekonominei krizei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją