Kur yra rizika, ten savo paslaugas siūlo draudimo įmonės. Įmonių atstovai teigia, kad žiemos kelionės gyventojams sukelia daugiau žalos nei vasaros metu užsienyje praleistas laikas.

Gali prireikti skubių operacijų

Draudimo bendrovės „If“ kelionių draudimo pardavimo duomenys rodo, kad 55 proc. visų kelionių vyksta žiemą. Tarp populiariausių vietų slidinėti – Italija, Prancūzija ir Slovakija. Taip pat draudimo ekspertai pabrėžia, kad būtent žiemos kelionės yra pačios rizikingiausios.

„Per jas dažniausiai patiriamos traumos yra rankų ir kojų sumušimai, išnirimai, raiščių patempimai ar nutrūkimai, kaulų lūžiai. Draudikų praktika rodo, kad per slidinėjimo keliones gali prireikti ir chirurgų pagalbos, kai reikia skubios operacijos dėl nutrauktų raiščių arba sudėtingų kaulų lūžių“, - kalbėjo „If“ asmens žalų specialistė Alytė Balkuvienė.

Draudimo įmonės atstovė pasakojo, kad yra buvę tokių atvejų, kai sužeistąjį kalnuose teko iki ligoninės skraidinti malūnsparniu – tuomet tokios traumos suma siekė ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Vertinant keliautojų grupių patiriamus nuostolius, skaičiuojama, kad nuostolingiausia draudimo įmonei yra slidininkų grupė. Jų patiriama žala vidutiniškai siekia 3,5 tūkst. Lt. Tuo metu vasarotojų ligos ir traumos draudimo įmonei kainuoja nuo kelių šimtų litų iki 2 tūkst. Lt.

Kreipiasi ir dėl nudegimų

„Ergo Insurance“ civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audrius Pilčicas be jau minėtų raiščių patempimų, plyšimų, kaulų lūžių, stuburo traumų taip pat paminėjo galvos sumušimus bei smegenų sutrenkimus.

„Kasmet gauname pranešimų ir apie nudegimus. Atrodytų, kad žiemą saulės spinduliai nekenksmingi, tačiau iš tikrųjų kalnuose nuo sniego atsispindėdama saulė odai žalos sukelia daugiau nei vasarą pajūryje“, - teigė jis.

Kadangi slidininkų ir snieglentininkų patiriamos traumos ir žala daug didesnė nei poilsiaujant vasarą, jiems tenka už kelionių draudimą susimokėti apie tris kartus daugiau. Kaip teigė „Ergo Insurance“ atstovas, aštuonių dienų kelionės (7 naktims) medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimas vidutiniškai kainuoja 20 Lt, keliaujant į poilsinę kelionę, o važiuojant slidinėti toks pat draudimas kainuotų apie 69 Lt.

Audrius Pilčicas
Paprašytas prisiminti daugiausiai draudimo įmonei kainavusį žiemos sporto entuziastą, A. Pilčisas prisiminė pernai metais nutikusią istoriją, kai Italijos kalnuose slidinėjęs gyventojas patyrė smegenų sutrenkimą, veido kaulų, šonkaulių lūžius. Tuomet poilsiautojas buvo transportuotas iš Italijos į Klaipėdos ligoninę. Draudimo įmonė jam išmokėjo daugiau kaip 15 tūkst. Lt.

Tačiau renkantis kelionės draudimą labai svarbu įsiskaityti į draudimo sąlygas. Pasirodo, turint įvykį kalnuose gali tekti apsimokėti ne tik savo išlaidas, bet ir kitam žiemos sporto mėgėjui sukeltą žalą.

„Tarptautinės slidinėjimo federacijos taisyklėse nurodyta, kad slidininkas, esantis aukščiau šlaite ir galintis iš ten daugiau matyti, privalo taip numatyti savo nusileidimą, kad nesusidurtų su žemiau čiuožiančiu slidininku. Tuo atveju, jeigu slidininkas atsitrenktų į kitą žmogų ir jį sužalotų arba sugadintų jo turtą, jam tektų rūpintis ne tik savo sveikata, bet ir atlyginti kitam slidininkui sukeltą žalą. Būtent tokiose situacijose aktualus yra asmens civilinės atsakomybės draudimas“, - kalbėjo pašnekovas.

Kad traumos slidinėjant dažnai patiriamos susidūrus su kitu slidininku pastebi ir BTA draudimo įmonės atstovai.

Bendrovės žalų reguliavimo departamento direktorė Karolina Karpova teigė, kad didžiausia suma išmokėta slidininkui siekia – 50 tūkst. eurų. „Sraigtasparnis, kuris atskraidina į ligoninę kainuoja tūkstančius eurų, operacijos, gydymai, greitosios pagalbos reanimobilio paslaugos kaina apie 20 tūkst. Lt. Kartais net ir 50 tūkst. eurų nepakanka“, - šnekėjo draudimo specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)