Po Naujųjų ir rusų Kalėdų dauguma poilsiautojų išvyko, tačiau kai kurie jų vis dar gėrisi Baltijos jūra ir Palangą gaubiančia ramybe.

„Naujuosius sutikome Kaliningrade, o čia atvykom švęsti Kalėdų. Pirmą kartą esame Palangoje, bet labai patiko. Žavi mediniai namai, puikūs paplūdimiai. Būtinai atvažiuosime dar kartą vasarą“, – sakė kalbinta poilsiautoja iš Rusijos.

„Rusijoje prieš Naujuosius viešbučių kainos sukyla iki aukštumų ir sunku rasti sau ką nors tinkama. Todėl poilsiui pasirinkome Palangą. Kainos čia mus labai nudžiugino. Be to, čia galima atvykti traukiniu, tai irgi didelis privalumas“, – teigė kita poilsiautoja iš kaimyninės šalies.

Nors šventėms Palangą pasirinko nemažai lietuvių, šiemet sulaukta daugiau poilsiautojų ir iš Rusijos. Kai kuriuose viešbučiuose buvo sunku rasti laisvų kambarių, o kavinėse – staliukų.

„Praeitais metais kažkaip daugiau buvo iš Kaliningrado, Baltarusijos, bet šiais metais matėm atvažiuojančias ir mašinas Maskvos numeriais. Buvo ir maskviečių, kurie užsisakinėjo vietas jau prieš mėnesį, prieš pusantro“, – pasakoja Palangos verslininkas Gintaras Sičiūnas.

Anot verslininkų, rusai kavinėse ilsisi plačiai atvėrę pinigines – sąskaitos per vakarą būna ir 400, ir 1,5 tūkst. litų. Nepaisant to, verslininkai galėtų priimti ir gerokai daugiau turistų, bet plėtrą stabdo vizos. Poilsiautojai iš Rusijos skundžiasi, kad gauti jas sunku. Pasigendama ir tiesioginio skrydžio iš Maskvos į Palangą ar traukinio iki Klaipėdos.

„Pats poilsiautojo tipas, kuris renkasi pajūrio kurortą atostogoms žiemos metu, yra gana specifinis. Jeigu tie pirmieji klausimai jam lengvai spręstųsi, aš manau, tų svečių ganėtinai gausiai sulauktumėm“, – sako Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Giedrė Kvedaravičienė.

Gausių turistų Palanga tikisi sulaukti ir vasario 16-ąją per jubiliejinę, jau dešimtąją, Stintų šventę.

„Stintų šventei jau yra užsakyti viešbučiai – jau prieš mėnesį. Kiek aš žinau, kai kurie viešbučiai Stintų šventei užsakyti šimtu procentų. Iš Kaliningrado veš po keletą autobusų turistinės firmos. Labai populiari šventė“, – teigia Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Slaboševičienė.

Paprastai dauguma kavinių Basanavičiaus gatvėje, kurios žiemai užsidaro, per Naujuosius ir Stintų šventę mielai atveria duris lankytojams. Šiemet iš beveik dvidešimties kavinių nedirbo tik dvi.