10,3 mlrd. JAV dolerių bankas sumokės už pačias paskolas, o dar 1,3 mlrd. JAV dolerių sudaro kompensacija agentūrai.

„Fannie Mae“ agentūros atstovai teigė, kad bankas jai perdavė nebemokamas žmonių paskolas ir turi būti atsakingas už įmonės patirtus nuostolius.

Papildomai dešimt stambių hipotekos paskolų teikėjų sutiko sumokėti 8,5 mlrd. JAV dolerių kompensaciją už būstų perpirkimo metu padarytas klaidas. Tarp šių bankų yra „Bank of America“, taip pat bankai "Citigroup", "JP Morgan" ir "Wells Fargo". Būstų savininkams tiesiogiai jie sumokės 3,3 mlrd., nes kai kurie iš jų neturėjo prarasti užstatytų namų. Išmokos sieks nuo 1 iki 125 tūkst. JAV dolerių. Paskolų parama ir nurašymai sudarys likusius 5,2 mlrd. JAV dolerių.

Fannie Mae
„Fannie Mae“ agentūra remia JAV hipotekos rinką, kuri 2008 m. patyrė stiprų sukrėtimą. Įmonė perperka iš bankų būsto paskolas, mainais tiekdama kapitalą, kurį bankai skolina. Agentūros atstovai teigė, kad pagal sutartį „Bank of America“ taip pat išmokės 3,55 mlrd. JAV dolerių pinigais ir išpirks apie 30 tūkst. skolų už 6,75 mlrd. JAV dolerių.

Artėjant 2007-2008 m. krizei paskolos būstui buvo sugrupuotos ir parduotos kaip populiari investicija. Kai hipotekos paskolų turėtojai savo skolų nesugebėjo grąžinti, staigiai smuko investicijų vertė ir atnešė katastrofiškų pasekmių bankams visame pasaulyje.

"Palanki šio seno ginčo tarp „Fannie Mae“ ir „Bank of America“  rezoliucija yra naudingiausia mokesčių mokėtojams", - teigė Bradley Lermanas iš „Fannie Mae“.

Bendrovė teigė, kad paskolos "neatitiko mūsų standartų inicijavimo metu, ir mes džiaugiamės, pasiekę tinkamą susitarimą pakartotinai išpirkti skolas". Susitarimas padengia 1,4 trln. JAV dolerių vertės skolas. „Bank of America“ atstovai pareiškė, kad pasiektas susitarimas buvo "svarbus žingsnis sprendžiant likusius teisinius hipotekos klausimus".

"Freddie Mac" yra kita vyriausybinė hipotekos agentūra. Prieš ją buvusios dvi įmonės prarado daugiau nei 30 mlrd. JAV dolerių, iš dalies dėl investicijų į rizikingas būsto paskolas, ir buvo išpirktos JAV vyriausybės. Nuo to laiko JAV mokesčių mokėtojai šių agentūrų išlaikymui išleido daugiau nei 140 mlrd. JAV dolerių. JAV federacinis atsargų bankas su "Freddie Mac" susitarė 2011 m.

Lapkritį JAV vyriausybė padavė banką į teismą dėl galimų sukčiavimų su būsto paskolomis ir kaltinimų dėl jo antrinės įmonės "Countrywide Financial" atliktų tūkstančių nebemokamų būsto paskolų pardavimų agentūroms "Fannie Mae" ir "Freddie Mac".

Anksčiau tą patį mėnesį panašių veiksmų buvo imtasi prieš bankus "Wells Fargo" ir "JP Morgan Chase". Pastarasis lapkritį buvo paduotas į teismą dėl įtarimų apgaudinėjant investuotojus, kurie prarado daugiau kaip 20 mlrd. JAV dolerių, investavę į hipoteka užtikrintus "Bear Stearns" parduodamus vertybinius popierius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)