Įstatymo projekte teigiama, kad draudimus panaikinti siūloma, nes Europos Komisija (EK) pradėjo tyrimą dėl draudimų prekiauti alumi tam tikrose tarose. EK nuomone, tai pažeidžia laisvą prekių judėjimą.

„Jeigu šios nuostatos būtų panaikintos, Europos Komisija nepradėtų ES teisės pažeidimo procedūros ir nekeltų bylos prieš Lietuvą Teisingumo Teisme. Be to, šių nuostatų panaikinimas sudarytų prielaidas tolesnėms diskusijoms su Europos Komisija dėl galimų alternatyvių alkoholinių gėrimų vartojimo Lietuvoje problemos sprendimo būdų“, - teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

D.Mikutienė praėjusią savaitę BNS sakė, kad sausio 17-18 dienomis Briuselyje vyksta EK atstovų ir Sveikatos bei Ūkio ministerijų viceministrų susitikimas dėl draudimų prekiauti alumi didesnėje nei litro taroje. Jei Lietuva tinkamai neargumentuos, kodėl priėmė tokius draudimus, šalis gali sulaukti baudų.

Mažų alaus daryklų asociacija pernai pavasarį kreipėsi į EK, prašydama ištirti, ar Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos atitinka Europos teisę. Spalį asociacija gavo EK raštą, jog įstatymu pažeidžiama laisvų prekių judėjimo nuostata.

EK taip pat atkreipė dėmesį, kad apie ketinimus keisti Alkoholio kontrolės įstatymą buvo privalu pranešti Komisijai, kadangi pataisos liečia ir kitų valstybių ES valstybių eksportą į Lietuvą, tačiau apie jį nebuvo informuota.

2011 metų gruodį priimtos įstatymo pataisos numato, kad nuo šių metų sausio draudžiama alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinius kokteilius pilstyti į didesnius nei 1 litro plastmasinius butelius bei prekiauti silpnaisiais alkoholiniais gėrimais, stipresniais nei 7,5 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)