Atstovų rūmai sprendimą ketina priimti vėliau. Kaip žinoma, JAV įstatymų leidybos institucija yra Kongresas, sudarytas iš Atstovų rūmų ir Senato.

Susitarimas buvo pasiektas po ilgo viceprezidento Joe Bideno ir Senato respublikonų pokalbių.

Tiesa, išlaidų mažinimas atidėtas dviems mėnesiams, kad būtų pasiektas platesnis sutarimas.

Kongresas iš tiesų praleido terminą, iki kurio turėjo nuspręsti dėl įstatymų ir tai turės tam tikrų pasekmių, nes antradienis JAV yra nedarbo diena.

Problema ta, kad mokesčių sumažinimas, kuris galiojo respublikono George W. Busho prezidentavimo metu, formaliai nustojo galios vidurnaktį Vašingtono laiku.

Be susitarimo patvirtinimo Atstovų rūmuose, mokesčiai visiems amerikiečiams turi automatiškai pašokti.

Analitikai perspėjo, kad jeigu nebus išvengta „fiskalinio skardžio", stipriai sumažės vartojimas ir tai esą gali iššaukti recesiją.

Kompromisas, kurį pirmadienį prieš vidurnaktį pasiekė politikai, reiškia, kad pajamų mokesčio sumažinimas bus pratęstas ir mokesčiai nedidės tiems amerikiečiams, kurie per metus uždirba iki 400 tūkst. dolerių, nors demokratai siekė šią ribą numušti iki 250 tūkst. dolerių.

Didžiulis išlaidų mažinimo planas, siekiantis 1,2 mlrd. dolerių per dešimt metų, atidėtas dviems mėnesiams, leidžiant Kongresui ir Baltiesiems rūmams tęsti derybas.

Be susitarimo dėl pajamų mokesčio ir išlaidų karpymo, įstatymų paketas apima:

- Paveldėjimo mokesčio padidinimą nuo 35 proc. iki 40 proc.

- Pelno mokesčio didėjimą iki 20 proc. (be susitarimo būtų 39,6 proc.)

- Bedarbio pašalpų mokėjimo pratęsimą vieneriems metams

- Mokesčių lengvatų pratęsimą 5 metams skurdžioms šeimoms

Esamos sudėties Atstovų rūmai sprendimą gali priimti iki trečiadienio, paskui Atstovų rūmuose dirbs nauji nariai, išrinkti pernai lapkritį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)