Prizus gavo devyni laimėtojai

Iš 27, specialiai tam sudarytos komisijos atrinktų projektų, Nacionalinėje filharmonijoje buvo apdovanoti devyni. Už projektų įgyvendinimą, naudojantis 2007–2013 metų ES struktūrinių fondų lėšomis, jie pelnė prizus skirtingose kategorijose: už inovacijas, pažangų verslą, galimybes tobulėti, galimybes dirbti jaunimui, suteiktas e - galimybes, jaukią aplinką, šilumą, turiningą laisvalaikį ir atvertus kelius.

Apdovanojimų laimėtojai buvo renkami virtualiai, ES struktūrinės paramos svetainės lankytojų ir DELFI portalo skaitytojų. Daugiausiai pastarųjų balsų surinkusio projekto „Užutrakio dvaro sodybos muziejinės-reprezentacinės ir memorialinės dalių pritaikymas viešiesiems turizmo poreikiams“ iniciatoriams įteiktas apdovanojimas už piliečių simpatijas. Šis projektas taip pat apdovanotas ir už jaukią aplinką. „Kviečiame atvykti, nes jis gražus visada, ir kai sninga, ir kai lyja, ir kai leidžiasi saulė (...). Tai beprotiško grožio vietą“, - dalyvius kvietė DELFI skaitytojų simpatijų prizą pelniusio projekto iniciatorius Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija vadovas Gintaras Abaravičius.

G. Abaravičius sakė, jog jam svarbu, kad projektas pelnė balsavusių žmonių simpatijas. „Iš tikrųjų,  mes šitą objektą atkūrinėjome būtent žmonėms, nes jis tikrai nėra uždaras. Mūsų tikslas buvo, kad jis būtų kuo labiau atviras ir net restauracijos eigoje, kuri, beje, dar nėra pasibaigusi, jis visada buvo atviras“.

Laimėtojas sakė, kad, jo manymu, už projektą žmonės balsavo dėl dvaro sodybos grožio. „Jeigu taip poetiškai sakant, tai galbūt dėl grožio, nes iš tiesų Užutrakis yra viena gražiausių Lietuvos dvarų sodybų. Galbūt ir dėl geografinių savybių, nes tai yra labai arti Vilniaus, - sakė G. Abaravičius. -  Vilniečiai jį tikrai labai myli, lanko, naudoja“. Jis kalbėjo, kad savo laiku dvaro sodyba buvo kuriama tikrai aukštos klasės kūrėjų, menininkų. „Tai yra unikalu: kad iki šiol jis nesunykęs ir tai, ką matė žmonės prieš šimtą metų šiandien mato tą patį. Ir ta kokybė čia – kaip senas vynas. Jis buvo vertingas prieš šimtą metų ir jis vertingas šiandien. Matyt, kadangi lietuviai apskritai yra labai artimi gamtai, jie jautrūs tam“, - sakė jis.

Inovacijų kategorijoje laimėjimas atiteko AB „Ortopedijos technikai“ už projektą „Megztų ortopedinių įtvarų kūrimas“ - jį vykdanti įmonė siūlo įsigyti unikalius Lietuvoje megztus įtvarus.

Už galimybes tobulėti apdovanojimas iškeliavo į VšĮ „Meikštų dvaras“ direktoriaus Mindaugo Survilos rankas už projektą „Meikštų dvaro pacientų integracija į darbo rinką“ - jo metu vyko motyvacijos, asmenybės reabilitacijos, darbinių įgūdžių mokymai psichoaktyvių medžiagų priklausomybę turintiems žmonėms. M. Survilos vadovaujamas „Meikštų dvaras“ apdovanojimą pelnė jau antrą kartą.

Už šilumą laimėjimas įteiktas Anykščių rajono socialinių paslaugų centrui už projektą „Savarankiško gyvenimo namų Anykščių rajono senyvo amžiaus asmenims įkūrimas Debeikių miestelyje“. Čia įrengtuose namuose dvylikai senjorų suteikiama socialinė pagalba - padedama pasiekti bažnyčią ar parduotuvę, tvarkyti kitus reikalus.

Tarp laimėtojų – ir Vilniaus Universitetas (už e – galimybes laimėjimas skirtas projektui „Virtuali istorinė Lietuva: LDK“), UAB „Rūta“ (už turiningą laisvalaikį laimėjimas skirtas projektui „UAB „Rūta“ senojo saldainių fabriko pastato rekonstrukcija ir pritaikymas turizmo reikmėms“), Elektrėnų savivaldybė (už atvertus kelius laimėjimas atiteko projektui „Elektrėnų savarankiškų gyvenimo namų įkūrimas“), UAB „Precizika Metrology“ (už pažangų verslą laimėjimas atiteko projektui „Naujos, padidinto matavimo tikslumo, atsparumo vibracijoms bei termostabilumo, linijinių poslinkių matavimo sistemos sukūrimas“) ir Šeimos santykių institutas (už galimybę dirbti jaunimui laimėjimas atiteko projektui „Vaikų (nuo 14 metų) užimtumo ir (ar) įtraukimo į darbo rinką galimybių didinimas: naujas specialistų veiklos modelis“).

Laimėtojai ant scenos džiaugėsi gautais apdovanojimais. „Prisipažinsiu, kad mums netikėtas šis sprendimas, bet projektas labai vykęs ir reikalingas žmonėms. Kviečiu atvykti, pamatyti ir įsitikinti“ - sakė už Elektrėnų savivaldybę apdovanojimą atsiėmęs Elektrėnų mero pavaduotojas Viktoras Valiušis. „Norėčiau padėkoti organizatoriams, visiems, kurie balsavo už mus“, - dėkojo ir UAB „Precizika Metrology“ generalinis direktorius Andrejus Šaninas.

Reikia žmonių palaikymo

Finansų ministerijos ES struktūrinės paramos valdymo departamento direktorė Loreta Maskaliovienė sveikindama susirinkusius pasidžiaugė, kad šiemet į apdovanojimus pretendavo net 208 projektai. „Labai svarbu, kad jūs patys džiaugiatės rezultatais, dalinatės patirtimi tarpusavyje, didžiuojatės jais“, - apie dalyvius kalbėjo ji.

Renginyje dalyvavęs „Amsterdam Smart City“ projekto vykdytojas Frans-Anton Vermast, kurio projektas nugalėjo pasauliniame konkurse „World Smart Cities Awards 2012”, patarė susirinkusiems, kad tai, jog įgyvendinama idėja būtų svarbi žmonėms – itin svarbu. „Jei žmonėms tai bus neįdomu, tavo projektui nepasiseks“, - sakė jis. F. Vermast pastebėjo, kad neseniai praėjus Seimo rinkimams, dabar yra puikus metas pradėti vykdyti įvairius projektus. „Tai metas pradėti veiksmus. Tai metas, kada žmonės planuoja ir organizuoja“, - kalbėjo iš Nyderlandų atvykęs svečias.

Projektus, pretenduosiančius į „Europos burių 2012” apdovanojimus atrinko tam sudaryta komisija. Ją sudarė specialistai iš įvairių sričių: architektas Algirdas Kaušpėdas, Lietuvos inovacijų centro direktorius Mantas Vilys, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas, „Verslo klasės“ vyriausiasis redaktorius Aurelijus Katkevičius, Švietimo ir mokslo ministerijos ES paramos koordinavimo departamento direktorius Raimondas Paškevičius, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, Lietuvos Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė, Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis, kelionių organizatoriaus „Kiveda“ turizmo skyriaus vadovė Elista Girdauskienė.

Jie 27 projektus atrinko iš 208 projektų – pretendentų. Iš viso pagal 2007–2013 metų ES struktūrinių fondų veiksmų programas buvo įgyvendinta per 3000 projektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)