„Lietuvoje matome tokią situaciją, kad jeigu tos pačios specialybės mokina privatus universitetas ir valstybinis, studentas yra daug geriau paruošiamas privačiame universitete.

Ir šiandien, jeigu mes to atsisakysime, aš manau, kad daugelis perspektyvių žmonių, kurie tikrai dega savo mokslais, savo pasirinkta sritimi, jie pasirinks užsienio studijas ir, matysime, kad dar daugiau žmonių išvažiuoja studijuoti į užsienį. Žinome, kad didžioji dalis išvažiavusių nebegrįžta“, - sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Pasak jo, privatūs universitetai geriau bendradarbiauja su verslo institucijomis, nei valstybiniai.

„Manau, kad reiktų kaip tik įsileisti privatų sektorių į švietimo sistemą, nes matome, kad valstybinis daugeliu atveju nesusitvarko su iškeltais tikslais. Jeigu pagal dabartinę Vyriausybės programą numatyta, kad bus teikiami užsakymai privačiai mokyklai, tai automatiškai eliminuosime naujas specialybes ir klausimas, kas dar teiks tuos užsakymus.

Aš manau, kad nebūtinai tai bus patys protingiausi žmonės, patys geriausiai žinantys situaciją ir bijau, kad, jeigu vienas ar kitas valdininkas nuspręs, kaip Lietuva gyvens dar penkerius metus į priekį, apskritai mes turėsime dar daugiau studentų, kurie baigę aukštąjį mokslą galės važiuoti tiktai į Londoną „McDonald's“ dirbti“, - teigė S. Besagirskas.

Jis dėsto, kad Lietuvoje mažėja specialistų ir perspektyvaus jaunimo apskritai, o jei neišsilaikys privatūs universitetai, dalis jaunimo neteks galimybės studijuoti tokiu lygmeniu, kuriuo norėtų.

„Yra antroji problema – ėjimas į fundamentiką. Lietuva pagal mokslo ir verslo bendradarbiavimą yra viena labiausiai atsiliekančių šalių statistiškai, o jeigu ne statistiškai rezultatai yra dar blogesni, nes dalis to bendradarbiavimo yra simbolinis, pritempiamas ir panašiai. Jeigu mes finansuosime fundamentinius mokslus, o ne finansuosime taikomųjų mokslų, aš manau, kad apskritai mūsų mokslininkai bus nebekotiruojami pasaulinėje rinkoje, liks tiktai straipsnių rašytojai, o mūsų verslas ir pramonė gamins tik tradicinius produktus su maža pridėtine verte ir mes tapsime dar mažiau konkurencingesnis, kas išvirs į dar mažesnes pensijas, į didesnius atlyginimų karpymus ir, sakykime, augimo nebuvimą“, - apibendrino S. Besagirskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)