Kalakutų fermos savininkas Vladas Baltuonis pirmuosius du šimtus kalakutų parsivežė maždaug prieš 17 metų.

„Lietuvoje tokių kalakutų nebuvo – atradome juos Anglijoje. Būtent tie kalakutai, kurie užauga iki 25–30 kg, ir yra ypač mėsingi, o jų mėsa – sultinga. Būtent ta veislė auginama iki šiol“, – kalbėjo kalakutų ūkio savininkas Vladas Baltuonis.

Dėl liesumo ir neaukštos kainos anksčiau mažai vartota paukštiena tapo populiari. 1kg kalakutų filė kainuoja apie 20 litų. Dabar Baltuonių ūkyje burbuliuoja apie 10 tūkstančių, o iš viso per metus čia užauginama apie 30 tūkstančių kalakutų.

„Kalakutienos poreikis kiekvienais metais vis didėja. Mus tai labai džiugina ir mes stengiamės kiekvienais metais tų kalakutų auginti vis daugiau“, – sakė kalakutų ūkio savininkė Vilija Baltuonienė.

Visus metus kalakutus auginantys verslininkai sako, kad prieš Velykas ir Kalėdas šių paukščių poreikis išauga net keletą kartų. Paklausiausios ant Kalėdų stalo – 5–6 kg sveriančios patelės. Patinėliai – keliais kilogramais sunkesni. Verslininkai pastebi, kad krizė nesumažino kalakutienos pirkimo, tik paskatino žmones pirkti mažesniais kiekiais.

Ūkyje pagaminta kalakutiena keliauja ne tik į didžiuosius šalies miestus, bet ir kaimynines bei kitas Europos šalis. Kartu pridedamas ir receptas, kaip skaniai iškepti kalakutą. Ūkio savininkas atskleidžia paslaptį, kad mūsų senoliai vyną švirkšdavo ne į mėsą, o juo girdydavo paukščius.

„Dvaruose savaitė prieš skerdžiant kalakutą, jį lesindavo riešutais, o prieš pat – raudonu vynu, kad kalakutai patirtų mažiau streso ir galbūt jų mėsa būtų minkštesnė“, – dvarininkų gudrybes atskleidė ūkininkas V. Baltuonis.  

Ūkininkas juokiasi – tokio specialaus užsakymo dar nesulaukęs, bet, jei atsirastų norinčių, būtinai tai padarytų.