Įmonės negaudavo jokių pajamų, jos unijai įkeisdavo mažos vertės turtą - sovietmečiu statytas fermas, žemės sklypus, sandėlius ir garažus.

TV3 reportaže užfiksuotas Trakų rajone, Aukštadvario seniūnijoje esantis visiškai apleistas, be langų sovietinių laikų fermos pastatas, kurį Nacionalinė kredito unija įvertino 4 milijonais litų, nors, Registro centro duomenimis, pastato vertė - 50 tūkst. litų. Nepaisant to, buvo išduota 4 milijonų litų paskola.

Vien keturioms įmonėms išduota paskolų už 17 milijonų litų, o įkeisto turto - tik apie pusė milijono.

Iš viso byloje yra apie 30 įtariamųjų. Be penktadienį suimtų unijos vadovų, suimti dar penki asmenys. Pasak FNTT pareigūnų, kai kurie iš jų vieni pirmųjų Lietuvoje buvo teisti už pridėtinis vertės mokesčio (PVM) grobstymą.

Iš unijos gautos paskolos dažniausiai būdavo išgryninamos arba pinigai būdavo pervedami į neapmokestinamas lengvatines kompanijas užsienyje, pavyzdžiui Kipre. Tiriama, ar šie pinigai nenukeliavo ir iki Darbo partijos kasos, nes buvęs vienas iš unijos vadovų Žilvinas Putramentas buvo šios partijos kandidatas į Seimą. Be to, pats V.Uspaskichas pripažįsta, kad ėmė kreditą iš unijos. Jo dydžio ir paskolos paskirties politikas neįvardija.

Ketvirtadienį Seimo narys V.Uspaskichas teigė, kad Nacionalinės kredito unijos byla nesusijusi su jo vadovaujama politine organizacija.

„Darbo partija griežtai nesusijusi“, - tąkart Seime žurnalistams sakė V.Uspaskichas. Jis tvirtino nieko nežinąs apie atliekamą ikiteisminį tyrimą ir sulaikytą partijos narį Žilviną Putramentą.

„Nesidomiu, nieko bendro neturiu, daug yra sulaikytų iš konservatorių, socdemų, kitų partijų dėl savo veiklų, veiksmų, gyvenimų“, - teigė V. Uspaskichas.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį teigė, kad kol kas nėra jokių duomenų, jog su nusikalstamos grupuotės veikla, kai iš kredito unijų apgaulingai buvo gauta daugiau nei 60 mln. litų paskolų, gali būti susijusi Darbo partija, kuri įtariama finansinėmis machinacijomis.

Vilniaus teismas penktadienį leido suimti du finansinėmis machinacijomis įtariamus buvusius Nacionalinės kredito unijos vadovus, nors prokuroras prašė teismo dviem mėnesiams leisti suimti visus tris unijos vadovus.

Lietuvos bankas ketvirtadienį laikinai sustabdė unijos veiklą, o teisėsaugininkai sulaikė tris jos vadovus, kurie įtariami iššvaistę apie 25 mln. litų.

Su šiomis machinacijomis susijusios dar trys kredito unijos, o įtarimai iššvaisčius daugiau nei 60 mln. litų pareikšti iš viso 30 asmenų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)