Trijų fabrikų komplekso statyboms artėjant į pabaigą jau aišku, kad VMG visą projektą įgyvendins 2-3 kartus pigiau nei siūlė patirties kaimyninėje šalyje jau turinčios lietuviško kapitalo statybų bendrovės.

Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) medžio drožlių plokščių (MDP), vilktų korpusinių baldų ir faneros fabrikų statybą VMG pradėjo 2011-ųjų liepą.

Prabėgus mažiau nei pusantrų metų 22 hektarų sklype stovi 60 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatų kompleksas, kuriame jau veikia baldų gamybos fabrikas, katilinė (nepaisant perpus pigesnių dujų nei Lietuvoje, joje deginamos medienos atliekos), baigiami įrengti visi kiti technologiniai objektai. MDP gamybą planuojama pradėti sausį, faneros - vasarį.

Tokį medienos perdirbimo ir baldų gamybos fabrikų kompleksą VMG norėjo statyti Lietuvoje, tačiau tuometinė Vyriausybė pareiškė, jog čia nebus reikiamo kiekio žaliavos, nors už ją ir būtų buvę mokama rinkos kainomis.

Tiek prieš kelerius metus, tiek ir dabar apie milijoną kubinių metrų medienos iš Lietuvos per metus yra eksportuojama kaip popiermedžiai nesukuriant jokios pridėtinės vertės, o tokiam fabrikų kompleksui, koks pastatytas Mogiliove, reikėtų tik pusės šio medienos kiekio.

"Tikrai apmaudu, kad pralaimėjome kovą medienos eksportuotojams ir teko pasirinkti Mogiliovą, nes medienos Lietuvoje irgi yra užtektinai ir miškai tikrai nėra alinami - per metus priauga apie 8 mln. kubinių metrų medienos, o dabar iškertama tik šeši su puse milijono”, - sakė Viktoras Adomaitis, VMG generalinis direktorius.

VMG naujajame komplekse įdarbins daugiau nei 900 žmonių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)