Naujieji įrenginiai Alytaus rajone Takniškių kaime turi būti pastatyti per dvejus metus. Tai numatyta sutartyje, kurią pasirašė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas ir bendrovės „Dzūkijos statyba“ vadovas Alvydas Raguckas. „Dzūkijos statyba“ sutartyje numatytus darbus vykdys kartu su Alytaus bendrove „Alkesta“ ir olandų įmone „Columbris Technologies B.V.“, kuri tieks ir montuos įrangą.

Pasirašytoje sutartyje numatytų darbų vertė siekia daugiau kaip 18 mln. litų, už kuriuos bus pastatyti ir įrengti mechaninio rūšiavimo įrenginiai.

„Pastačius mechaninio rūšiavimo įrenginius, regione bus sukurta biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo infrastruktūra, sumažės sąvartyne šalinamų atliekų kiekis ir pavyks išvengti baudų, kurios grėstų už ES aplinkosauginių reikalavimų nevykdymą. O juos vykdyti neturint galimybės atskirti ir perdirbti biologiškai skaidžias atliekas faktiškai būtų neįmanoma“, - sakė ARATC direktorius A.Reipas.

Biologiškai skaidžios atliekos sudaro daugiau kaip 40 proc. visų komunalinių atliekų kiekio. Biologiškai skaidžių atliekų kasmet daugėja, o ES direktyvos reikalauja, kad sąvartynuose jų būtų šalinama vis mažiau.

Pastačius naujus įrenginius biologiškai skaidžios atliekos Alytaus regione bus perdirbamos sausuoju anaerobiniu fermentavimo būdu. Tai vienas pažangiausių ir efektyviausių atliekų perdirbimo būdų, kurį renkasi daugelis sėkmingai atliekų tvarkymo problemas sprendžiančių užsienio valstybių. Taip perdirbant atliekas, papildomai išgaunama energija, kurią galima panaudoti technologinėms reikmėms, o perteklinę – parduoti.

Toks atliekų perdirbimo būdas pasirinktas, išanalizavus atliktoje galimybių studijoje pateiktas alternatyvas ir įvertinus, kokį aplinkosauginį, ekonominį bei socialinį efektą duotų jų įgyvendinimas.

„Ekspertai yra paskaičiavę, kad įgyvendinus šiandien pradedamą regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtros projektą, būtų perdirbama ar kitaip panaudojama apie 75 proc. visų regione susidarančių biologiškai skaidžių atliekų. Tai leistų užtikrinti ne tiks ES reikalavimų vykdymą, bet ir švaresnę bei saugesnę aplinką“, - sakė ARATC vadovas A.Reipas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)