Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau kelinti metai vykdo sugriežtintą importuojamų iš trečiųjų šalių saldumynų kontrolę. Tiriama, ar sintetinių dažiklių kiekiai neviršija leistinų normų. Šiais metais tirtuose saldainių mėginiuose nebuvo nustatyta dažiklių ar maisto priedų, viršijančių leistinas koncentracijas.

„Prieš šventes saldainių pasiūla rinkoje yra didžiulė, o gamintojai, norėdami suvilioti vaikus, stengiasi kurti vis išradingesnių ir spalvingesnių formų pakuotes. Tačiau saldumynai vaikams neturėtų būti parduodami pakuotėse, panašiose į suaugusių naudojamus nevalgomus daiktus (dezodorantus, cigarečių pakelius ir kt.). Maži vaikai lengvai gali supainioti tokius saldainius su ne maisto produktais ir dėl to nukentėti”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pasiskundė moteris, kuri buvo liudininkė, kaip dvi dešimtmetės mergaitės D. Razmarato individualiai įmonei priklausančiame prekybos paviljone (Justiniškių g. 37, Vilnius) nusipirko saldainių, kurių pakuotė buvo panaši į cigarečių pakelį.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams atlikus patikrinimą šioje prekyvietėje, rasti 29 įpakavimai (iš viso 0,7 kg) „Horror sticks” saldainių, kurie imitavo tabako gaminių pakelius. Patys saldainiai savo išvaizda buvo labai panašūs į cigaretes. Minėti saldainiai buvo nepaženklinti lietuvių kalba. Patikrinimo metu nustatyta, jog buvo prekiaujama dar septynių pavadinimų saldumynais (šokoladais, kramtomąja guma, iš viso 3,7 kg), nepaženklintais valstybine kalba. Prekyboje rasta kramtomosios gumos „Center Shock Junping Strawbery“ (58 vnt.) su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Dėl nustatytų pažeidimų inspektoriai uždraudė prekiauti neteisingai paženklintais ir nekokybiškais saldumynais.

Mūsų šalies parduotuvėse galima rasti skystų kiniškų „Mega Rolly Candy“ saldainių ir ispaniškų „Cola rola“ saldainių, kurių pakuotės panašios į dezodorantus ar skutimosi putas.

„Tėvai, rinkdami saldžias dovanėles vaikams, turėtų atidžiai skaityti saldumynų pakuotėse pateiktą ženklinimo informaciją. Jei yra perspėjimai: „Vartoti tik prižiūrint suaugusiems asmenims” ar „Netinka vartoti jaunesniems nei 3 m. vaikams“, tokie saldumynai turi būti parduodami tik kai šalia yra tėvai. Ypač svarbu dėmesingai perskaityti informaciją apie maisto priedus, dažiklius, kuriems kai kurie vaikai gali būti jautrūs.

Jei saldainių su maisto priedais etiketėse parašyta, kad yra dažiklių ir perspėjimas „Gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“, tokių saldumynų patartume nepirkti. Ganėtinai pavojingi ryškiomis spalvomis nudažyti, įvairių formų maži saldainiukai - gėlytės, širdelės, tabletės. Savo spalvingumu ir formų įvairove jie traukia vaikų dėmesį ir yra labai mėgstami, tačiau saldainiai smulkūs, kieti, jais maži vaikai gali lengvai užspringti”, – patarė V.Jarošienė.

Šiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo 38 vartotojų nusiskundimus dėl Lietuvos rinkoje parduodamų saldainių kokybės, jų pakuočių formos, ženklinimo pažeidimų. Patikrinus pasitvirtino 10 skundų, iš jų – 4 dėl kokybės, 5 – dėl neteisingo ženklinimo ir 1 – dėl tinkamumo vartoti terminų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)