Tokiam siūlymui pritarta pirmadienį Vyriausybės pasitarime.

"Valstybė šiuo metu kaupia didelį kiekį duomenų, tačiau juos panaudoja tik tam tikrais specifiniais, iš anksto apibrėžtais tikslais. Daugelis Europos šalių vyriausių, Jungtinės Amerikos Valstijos sukuria galimybę verslui prieiti prie pirminių duomenų tam, kad verslas galėtų juos komercializuoti ir pateikti vartotojams", - po pasitarimo žurnalistams sakė ūkio ministras Rimantas Žylius.

Anot jo, tokiu duomenų pritaikymo pavyzdžiu galėtų būti tinklapis kurgyvenu.lt, kuriame pasirinkus nekilnojamojo turto objektą, pateikiama informacija apie aplinkinės teritorijos oro taršą, nusikalstamumą, atstumą iki parduotuvių, viešojo transporto stotelių, kita informacija.

R.Žyliaus teigimu, šiuo metu tokią informaciją norinčios pateikti įmonės turi atskirtai tartis su kiekviena valstybės institucija.

"Vyriausybei pristatėme iniciatyvą, pagal kurią visi valstybės institucijų kaupiami duomenys, išskyrus saugomus, pavyzdžiui, asmens duomenis, būtų pasiekiami kompiuteriams suprantamu formatu, kad verslas šiuos duomenis galėtų integruoti į savo aplikacijas ir parduoti arba pateikti vartotojams", - tvirtino R.Žylius.

Ūkio ministerija iki 2013 metų gegužės mėnesio turės parengti galimybių studiją, kuri nustatytų, kokie duomenys yra tvarkomi valstybės institucijose, kokiu formatu ir kokio viešumo laipsnio, koks yra šių duomenų aktualumas visuomenei ir verslui.

Be to, reikės išsiaiškinti, kokie reikalingi teisės aktų pakeitimai, žmogiškieji ir finansiniai ištekliai ir kokios galimybės gauti Europos Sąjungos finansavimą projektui, kokios yra atvirų duomenų integravimo į ES atvirų duomenų portalus galimybės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)