Liko 10 dienų, per kurias gyventojai, prekiaujantys ne savo gamybos ne maisto prekėmis dengtose prekyvietėse, gali pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) prašymus kompensuoti kasos aparatų įsigijimo išlaidas. Iš viso buvo skirtas apie 20 dienų terminas pateikti tokius prašymus.

VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė sako, kad prašymą reikia paduoti į apskrities valstybinę mokesčių inspekciją iki gruodžio 10 dienos. Pasak jos, išlaidų kompensavimo tvarka yra tokia pat, kokia tvarka išlaidos už kasos aparatus anksčiau buvo kompensuotos maisto produktais dengtose prekyvietėse prekiaujantiems gyventojams.

Nuo lapkričio 19 dienos iki trečiadienio, lapkričio 28-osios, VMI patenkino 409 turgaus prekeivių prašymus ir jiems jau išmokėjo trečdalį šioms visos kompensacijoms skirtos sumos - 216 580 litų. Iš viso iki minėtos datos inspekcija gavo per 1,5 tūkst. tinkamų prašymų, kuriuos tenkinant prekiautojams bus išmokėta 785 tūkst. litų kompensacijų. Numatyta išmokėti bendra kompensacijų suma trigubai didesnė - 2,4 mln. litų.

V.Vildžiūnaitė pažymi, kad išlaidų kompensacija priklauso tiems gyventojams, kurie kasos aparatus įsigijo ir įregistravo nuo 2011 metų lapkričio 9 dienos iki 2012 metų spalio 31 dienos.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė piktinasi, kad valdžia esą pamiršta, jog prekiaujantiems ne maisto prekėmis buvo sudarytos išlygos - leista pusmetį kasos aparatų nepirkti ir nenaudoti prekiautojams, kurie per pastaruosius dvejus metus pirmą kartą įregistravo individualią veiklą pagal pažymą arba įsigijo prekybos verslo liudijimą, arba pakeitė savo vykdomų veiklų formą ir prekiauja pirmuosius šešis mėnesius.

Anot jos, Lietuvoje yra likę apie 50 tūkst. turgaus prekeivių, nemažai jų keitė veiklos formą atsisakydami verslo liudijimų ir pasirinkdami individualią veiklą. Mat dirbant pagal verslo liudijimus negalima vykdyti prekybos su verslo subjektais, o tik parduoti prekes gyventojams. "Be to, žmonės, norėdami būti tikri, ar atitinka išlygų sąlygas, iki gegužės ir net birželio pabaigos laukė VMI komisijos išvadų. Tie, kuriems buvo leista pusę metų dirbti be kasos aparato, išlyga baigiasi tik šiemet lapkritį ar gruodį. Tačiau norėdami gauti kompensaciją už aparatus prekeiviai juos privalėjo įregistruoti iki spalio 31 dienos. Kadangi išlaidų kompensavimo tvarka paskelbta tik lapkričio 19 dieną, niekas jos detalių nežinojo, aparatų laiku neįsigijo, todėl ir kompensacijų negaus", - aiškino Z.Sorokienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)