Užsakyta pusė vietų

Didžiausio šalies kurorto viešbučius ir restoranus vienijančios asociacijos vadovė Giedrė Kvedaravičienė pripažino, kad šiemetės tendencijos maloniai nustebino.

„Bent jau Palangos svečiai nakvynes Naujųjų metų sutiktuvėms įprastai užsisako paskutinę minutę – likus savaitei dviem iki šventės. Šiemet faktiškai nuo lapkričio pradžios stebime gana intensyvų pavienių poilsiautojų domėjimąsi tokiomis galimybėmis ir aktyvias rezervacijas. Šiandien būtų galima teigti, kad apie pusė nakvynės vietų Palangoje yra rezervuota. Palyginti su ankstesniais metais, tai išties geras rodiklis“, – pripažino pašnekovė.

G.Kvedaravičienė svarstė, jog galbūt žmonės išsiilgo švenčių, juo labiau kad ir šiemetė vasara buvo gana prasta. Asociacijos vadovė neatmetė ir kito motyvo.

„Kai žiūri į kalendorių ir matai daug nedarbo dienų, tai turbūt irgi skatina pasiplanuoti, pamąstyti, kaip tas šventes norėtumei praleisti – ar namie, ar kažkur išvažiuoti“, – kalbėjo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė.

Auksiniai laikai praėjo

G.Kvedaravičienė pripažino, jog didžioji dalis svečių Palangoje planuoja apsistoti naujametį periodą.

„Daugiausiai atvykstančiųjų tradiciškai bus iš kitų Lietuvos miestų. Kaip įprasta, sulauksime ir svečių iš artimiausio užsienio, nes Palangą žiemos metu lengviausiai gali pasiekti mūsų kaimynai iš Latvijos, Kaliningrado srities. Kad tokios tendencijos keistųsi kardinaliau, reikia paprastesnio kurorto pasiekiamumo“, – seną problemą įvardijo G.Kvedaravičienė.

Pašnekovės teigimu, būtų sudėtinga vienareikšmiškai įvardyti, kiek naujametę naktį Palangoje kils apgyvendinimo paslaugų kainos.

„Galiausiai nemaža dalis viešbučių suteikia ne tik nakvynę, bet ir parengia specialią naujametę programą. Tie, kurie siūlo tik apgyvendinimo paslaugas, įprastai savo kainininkuose būna išskyrę šventinį periodą – tos kainos skelbiamos visus metus, todėl tai netampa staigmena. Bet kokiu atveju jos bus tikrai ne aukštesnės nei per vasaros sezono piką. Be to, auksiniai laikai, kai pardavėjai diktavo sąlygas, praėjo. Palanga gali sudominti svečius tik būdama patraukli kainomis, nes atvažiuojantieji palygina, ką siūlome mes, Druskininkai ar ta pati Jūrmala“, – teigė pašnekovė.

Tiesmukai lyginti negalima

G.Kvedaravičienės pastebėjimu, dažnai Palangą bandoma lyginti su Druskininkais. Tačiau pranešimus, esą pastarajam kurorte Naujųjų metų sutiktuvėms jau seniausiai rezervuotos visos nakvynės vietos, pašnekovės manymu, reikėtų vertinti objektyviai.

„Negalima šių kurortų lyginti tiesmukai ir dėl pasiekiamumo, ir dėl geografinės padėties, ir teikiamų paslaugų komplekso. Druskininkuose apgyvendinimo rinkoje dominuoja keli stambūs žaidėjai, turintys šimtus kambarių, tad jie daugiau dirba su agentūromis. Palangoje gausu smulkių įmonių, kurios agentūroms nėra patrauklios ir dirba tiesiogiai su klientais. O pavieniai žmonės, kurie ieško sau pramogų, taip anksti nepradeda rūpintis šventėmis ir juo labiau rezervuotis apgyvendinimo vietas“, – pastebėjo pašnekovė.

Pagal kambarių skaičių didžiausio Palangos viešbučio „Vanagupė“ rinkodaros ir viešbučio veiklos vadovė Giedrė Rudienė prisiminė, jog vieni prasčiausių pastarųjų metų buvo 2009-ieji.

Išgąsdinti krizės svečiai labai vangiai rezervavosi vietas. Tačiau per pastaruosius metus situacija akivaizdžiai pagerėjo.

Pašnekovė taip pat pripažino, jog šiandienos tendencijos jau leidžia tikėtis geresnių rezultatų nei pernai.

Užsieniečiai užtrunka ilgiau

„Naujųjų metų sutiktuvių programą parengėme spalio pradžioje, tad pirmųjų skambučių sulaukėme jau tą patį mėnesį. Šiandien šiai šventei vietų kol kas dar turime, tačiau dabar pats pikas – labai daug žmonių skambina, domisi ir rezervuojasi“, – pasakojo „Vanagupės“ atstovė.

Pašnekovė skaičiavo, jog didžiąją dalį – apie 80 proc. – viešbučio klientų sudaro lietuviai, likusią – svečiai iš kaimyninių šalių: latviai, baltarusiai, Kaliningrado srities gyventojai.

Įprastai baltarusiai, rusai nakvynę užsisako ilgesniam laikui, net iki savaitės, nes po Naujųjų metų sutiktuvių turi daug laisvadienių.

Nors įprastai kalėdinį laikotarpį viešbutis sulaukia mažiau svečių, G.Rudienė vylėsi, jog šiais metais situacija bus kiek kitokia.

„Kadangi šiuo metu laukia nemažai poilsio dienų, galbūt dalį jų žmonės norės praleisti ne tik namuose. Tad šia proga parengėme ir specialias kalėdines vakarienes su proginiu meniu bei gyva muzika“, – pasakojo „Vanagupės“ atstovė.

Neringos svečiai neskuba

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Regina Kondraškina patvirtino, jog ir šios įstaigos darbuotojai pastaruoju metu sulaukia nemažai užklausų dėl apgyvendinimo galimybių šventiniu periodu.

Tradiciškai Naujųjų metų sutiktuvių proga tikimasi sulaukti svečių iš Kaliningrado srities, tačiau didžioji dalis pramogautojų atvyks iš kitų Lietuvos kampelių.

„Situacija nebloga, vis dėlto iš apgyvendinimo paslaugų teikėjų kol kas negavome pranešimų, kad jie nebeturi laisvų vietų, – neneigė pašnekovė. – Didžiausio aktyvumo tikimės šio mėnesio viduryje, nes mūsų svečiai įprastai neskuba.“

R.Kondraškinos pastebėjimu, kaliningradiečiai labiau linkę apsistoti viešbučiuose, kurie gali pasiūlyti maitinimą bei naujametę programą, o tautiečiai mieliau renkasi privatų sektorių – butus, apartamentus.

Šventiniu periodu Neringoje paslaugų kainos taip pat šiek tiek pakyla. Pašnekovės skaičiavimu, žiemos „piko“ metu naktis dviem viešbutyje vidutiniškai atsieitų apie 260 litų, keturių žmonių kompanija butą galėtų išsinuomoti maždaug už 200–250 litų.

KOMENTARAS

Nira Koltun, „West Express“ produktų skyriaus vadovė

Mūsų įmonės patirtis rodo, kad tautiečiai domisi Naujųjų metų sutiktuvėmis ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kurortuose. Ir pastaroji kryptis pastaraisiais metais tik populiarėja. Tad visada šventines užsienio keliones patariame planuoti gerokai iš anksto, prieš keletą mėnesių, kol dar yra didesnis pasirinkimas ir tikimybė kelionę įsigyti už mažesnę kainą.

Pastaruoju metu vis dažniau lietuviai ryžtasi keliauti netgi kalėdiniu periodu, nors Kalėdos laikomos šeimynine švente. Gruodžio 24-ąją pavakaroja su šeima, o jau 25 ar 26 dieną kažkur išsiruošia. Vienos populiariausių per Naujuosius metus – poilsinės kelionės į Egiptą, Kanarus, nes į šias šalis vykti paprasta ir patogu – užsakomuoju skrydžiu iš Lietuvos. Kitas patrauklus variantas naujametei šventei – įvairūs kruizai, tiek trumpi, kuriems nereikia ilgų atostogų, tiek ilgesni – po Viduržemio jūrą.

Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo kruizai Ryga–Stokholmas–Ryga. Laivui sustojus Stokholme galima apžiūrėti miestą, pajusti Naujųjų metų dvasią, ypatingą atmosferą. Beje, šio kruizo metu mūsų turistų laukia staigmena – šventinė programa lietuvių kalba, tad keleiviai iš Lietuvos gali jaustis kaip namuose. Šiemet naujametį vakarą ves žinomas mūsų atlikėjas, grupės „Amberlife“ lyderis Edgaras Lubys.

Šventiniu laikotarpiu, gruodžio pabaigoje, populiarus ir egzotiškas kruizas Dubajus–Muskatas–Bahreinas–Dubajus, o tie, kurie vyksta į JAV, neretai užsisako 4–7 dienų kruizus po Karibų jūrą. Kelionių mėgėjai mielai renkasi ir naujametes keliones į egzotiškus kraštus – Kubą, Dominikos Respubliką, Žaliojo Kyšulio salas. Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo Naujųjų sutikimas Europos šalių sostinėse, kaip antai Paryžiuje, Romoje, Londone. Dažniausiai lietuviai renkasi bazinį paketą – skrydį bei apgyvendinimo paslaugas, tačiau kartais prašoma suorganizuoti ir papildomų pramogų. Pavyzdžiui, Paryžiuje keliautojai dažnai pageidauja aplankyti garsųjį „Moulin Rouge“ kabaretą, Milane – „La Scala“.