EBPO ataskaitoje "Žvelgiant į 2060-uosius: Ilgalaikės pasaulinio augimo perspektyvos" pažymima, kad vidutinis Estijos ūkio augimas per laikotarpį kasmet sieks 2,6 proc., o tai aukščiausias rodiklis tarp valstybių narių. Remiantis šia prielaida, po 50 metų vidutinis atlyginimas Estijoje sieks 4-5 tūkst. eurų per mėnesį.

Estija užimtų 11 vietą tarp turtingiausių EBPO valstybių po Norvegijos, Nyderlandų, Švedijos, Danijos, Belgijos, Suomijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Austrijos, Čekijos ir Airijos. Estijos BVP dalis vienam žmogui 2060-aisiais siektų 66 tūkst. JAV dolerių.

Estijos centrinio banko vadovas Ardo Hanssonas tokią prognozę komentuoti atsisakė, o buvęs vyriausiasis "Swedbank" ekonomistas Maris Lauri sakė, kad tokios ilgalaikės ekonominės prognozės yra paremtos žiniomis apie praeitį ir dabartį ir kad neįmanoma prognozuoti būsimus technologinius ir politinius pokyčius.

Vienas iš EBPO tyrimo autorių Asa Johanssonas teigia, kad jų darbas yra paremtas vadinamuoju sąlyginiu konvergencijos modeliu, kuriuo remiantis skurdesnės sritys auga sparčiau, kad pasivytų turtingąsias, tačiau kuo turtingesnės jos tampa, tuo lėtesnis jų augimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)