Produktyviausi – latviai

Bendrovių produktyvumas buvo vertinamas pagal pajamas tenkančias vienam įmonės darbuotojui. Iš viso trijose Baltijos šalyse tyrimą atlikusi tarptautinė personalo vertinimo metodikų ir tyrimų bendrovė „Profiles International“ įvertino beveik 1200 įmonių 22 verslo kategorijose.

Paaiškėjo, kad Lietuva lyginant su kitomis Baltijos šalimis pirmauja net devyniose iš jų. Tarp šių sričių – ir chemijos, maisto, tekstilės pramonė, metalo apdirbimas ir perdirbimas, IT ir telekomunikacijos. Be to, Lietuvoje veikiančios bendrovės yra pirmos ir tarp degalinių, pramoninių produktų, nekilnojamo turto vystymo, baldų ir kitų medienos gaminių gamybos.

„Profiles International" vadovė Baltijos šalims Airida Zavadskė pastebėjo, kad Lietuvos įmonės laimėjo kategorijose, kurios ko gero yra labiausiai susijusios su tradicine pramone.

„Lietuvoje yra dvi tendencijos – vystoma tradicinė pramonė. Kita vertus, kas stebina maloniai, – informacinių technologijų sektorius“, - sakė ji. A. Zavadskė atkreipė dėmesį, kad šalyje yra ir kitų sričių, kaip, pavyzdžiui, biotechnologijos, kuriose lietuviai – pirmi, tačiau įmonės dėl įvairių priežasčių į tyrimą tiesiog nebuvo įtrauktos.

Nuolat dėl gerų ekonominių rezultatų giriama Estija Lietuvą ir Latviją lenkė trijose srityse – prekyboje automobiliais, finansinėse paslaugose ir gamyboje. Latvijoje veikiančių bendrovių rezultatai buvo įvertinti geriausia – šalyje veikiančios įmonės lyginant su esančiomis kitose Baltijos valstybėse šias aplenkė net dešimtyje sričių.

Tarp jų – ir energetika, transportas, statyba, mažmeninė ir didmeninė prekyba. Vis tik, dauguma produktyviausių įmonių yra užsienio kapitalo. „Daugelis laimėtojų yra net ne vietinio kapitalo, bet mes ėmėme tą šalį, kurioje įmonė vykdo veiklą”, - sakė A. Zavadskė.

Produktyviausi – ne visuomet žymiausi

Įmonės žinomumas – ne pagrindinis kriterijus, lemiantis įmonės produktyvumą. Pavyzdžiui, maisto pramonės srityse pirmaujanti Lietuvos bendrovė „MGL Baltija“ visą savo gaminamą produkciją – pieno miltelius - parduoda ne Lietuvoje, o eksportuoja į užsienį. „Dauguma produktyviausių įmonių yra labai siauros specializacijos, šios įmonės turi labai dideles gamybines apimtis t.y. yra orientuotos į masto ekonomiją. Trečias bruožas, kurį pastebėjom, tai kad įmonių veikla labai stipriai orientuota į eksportą”, - apie produktyviausias įmones sakė VGTU docentas, Naujosios ekonomikos instituto vadovas dr. Ignas Dzemyda. - Produktyvesnės tos įmonės, kurios turi kartais labai paprastą, bet labai unikalų verslo modelį – tai kaip įmonė sukuria vertę, uždirba pinigus. Dažnai verslo modelis įmonės yra pakankamai supaprastintas ir unikalus“. Jis taip pat pastebėjo, kad produktyviausios įmonės turi pakankamai naujas technologijas.

A. Zavadskė pastebėjo, jog įmonės produktyvumą lemia ir tai, kaip įmonėje yra valdomi žmogiškieji ištekliai. „Pirmiausiai, tai yra labai aiškiai į rezultatus orientuota kultūra, žmonės gana aiškiai žino, ko iš jų tikimasi. Aukšta darbuotojų kvalifikacija“, - laimėjusių įmonių bruožus vardijo ji.

Specialistė įvardijo, kad produktyviose įmonėse yra efektyviai paskirstytos darbuotojų funkcijos, be to, tokios įmonės noriai naudojasi tiekėjų paslaugomis, skatina inovacijas.

Iš Lietuvoje veikiančių bendrovių chemijos pramonėje produktyviausia paskelbta „Orion Global pet“. Metalo apdirbimo ir perdirbimo sektoriuje produktyviausia tapo Lietuvoje veikianti „Kuusakoski“, IT ir telekomunikacijų srityje – „Tele2”.

Maisto pramonėje produktyviausia Baltijos šalyse tapo pieno miltelius gaminanti Biržų r. veikianti bendrovė „MGL Baltija“, pramoninių produktų srityje - „Keluva“.

Nekilnojamo turto srityje nugalėtoju tapo „Baltish Haus“, tekstilės pramonėje - „MLI“, baldų ir medienos gaminių gamyboje - „Vilniaus baldai“. Tarp degalinių Baltijos šalyse produktyviausia paskelbta „Neste Lietuva“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)