Praėjusio šimtmečio viduryje karo belaisvių statyto “Žalgirio” stadiono pavaldumas per pastaruosius 10 metų nuolat keitėsi, tačiau nė vienas šeimininkas nesiėmė tvarkyti pamažu griūvančio pastato. Statybininkų niekaip nesulaukė ir šalia esantys koncertų bei sporto rūmai.

Naujieji abiejų pastatų šeimininkai - Ūkio banko Šveicarijoje įregistruota bendrovė - tik prieš mėnesį įsigijusi sporto rūmus, jau pradėjo rengti stadiono bei sporto rūmų rekonstrukcijos projektus. Pastatus ji perpirko iš mažai žinomos bendrovės "Notė Aurorė", kuri pernai vasarą už 6 mln. litų įsigijo skolose skendinčių sporto rūmų kontrolinį akcijų paketą iš Profesinių sąjungų konfederacijos.

Ūkio bankas tuomet rūmams rekonstruoti ir skoloms padengti suteikė 3 mln. litų paskolą. Už kiek “Notė Aurorė” pardavė rūmus su Ūkio banku siejamai bendrovei - nežinia. Šiuo metu “Žalgirio” stadionas valdomas kelių akcininkų.

Tačiau Savivaldybės atstovai pripažįsta, kad čia kaip kompensacija numatyta galimybė statyti komercinius statinius, tačiau teigia nežadantys patvirtinti naujųjų savininkų pateiktų planų, nes jie neatitinka teritorijos detalaus plano.

“Stadionas, pagal pateiktą projektą numatytas, tačiau iš visų pusių jis būtų apstatomas komercinės paskirties statiniais. Mūsų supratimu pakankamai drastiškai užstatant šitą teritoriją, teritorijai numatant statyti iki 200 tūkst. patalpų, numatant aukštingumą didesnį, negu dabar yra numatyta stadionui. Pagal parengtą pageidavimą būtų užstatoma Sporto gatvė”, - sako Jovitas Elzbergas, Vilniaus savivaldybės Teisės ir personalo departamento vadovas

Stadiono ir sporto rūmų rekonstrukciją rengianti Ūkio banko investicinė bendrovė neigia turinti tokių sumanymų, tik viziją - pastatyti jaunimo ir vaikų dienos užimtumo centrus, kongresų rūmus, daug pramogų ir biurų pastatų. Visa projekto vertė siektų apie 700 mln. litų.

“Negalima būtų to darbo vadinti projektu, t.y koncepcija, tai dar ne pats galutinis projektas. Stadionas bus išsaugotas ir išsaugotas ne mažesniam žiūrovų skaičiui. O dėl sporto rūmų, matyt kaip pavyktų suderinti projektą. Nežinau ar toksai tarybinis reliktas puošia miestą”, - dėsto Alvydas Danyla, UAB „Ūkio banko investicinė grupė“ projektų vadovas.

Tačiau Lietuvos futbolo federacijos, kartu ir Ūkio banko stebėtojų tarybos pirmininkas Liutauras Varanavičius, kelis kart lankęsis Vilniaus savivaldybėje, teigia, kad projektas jau parengtas. ““Žalgirio” stadiono klausimai irgi pajudėjo ir faktiškai viskas priklauso nuo miesto, nes projektas yra paruoštas, jis yra derinamas iki galo ir manau, kad per vasario kovo mėnesius paaiškės, kada realūs darbai galėtų prasidėti”,- sako L. Varanavičius.

Prieš kelerius metus Tarptautinė futbolo federacija dėl prastų saugos ir higienos reikalavimų stadione rekomendavo neorganizuoti tarptautinių varžybų. Savivaldybė sako ne prieš investicijas, tačiau sako privalu laikytis jau patvirtinto teritorijos detaliojo plano.

Savivaldybė sako nesutiksianti su dabartiniais investuotojų siūlymais ir neišduosianti leidimo statyboms. Beje, sostinės savivaldybė pernai priešinosi ir šalia Akropolio išdygsiančiam keliolikos aukštų biurų pastatui, bet vėliau sutarus su verslininkais dėl milijoninių investicijų į miestą, leidimas statybai buvo išduotas.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją