Gruziniško vyno importas Rusijoje buvo uždraustas 2006 metais. Formaliai importuoti vyną uždraudė Rusijos vartotojų teisių apsaugos ir žmogaus gerovės priežiūros tarnyba, tvirtinusi, kad ištyrus gruzinišką produkciją buvo aptikta sanitarinių ir epidemiologinių normų pažeidimų.

Be to, Rusija uždraudė iš Gruzijos įvežti mineralinį vandenį „Borjomi“ ir „Nabeglavi“ bei kitų žemės ūkio produktų. Gruzija šį sprendimą laikė nepagrįstu ir politiškai motyvuotu.

Kurį laiką Gruzijos valdžia stengėsi, kad šie draudimai būtų panaikinti, bet vėliau pareiškė, kad nejaučia ypatingo suinteresuotumo grąžinti savo produkciją į Rusijos rinką. Gruzijos Užsienio reikalų ministerijoje tvyrojo nuomonė, esą tos įmonės, kurios panorės vėl eksportuoti vyną į Rusiją, susidurs su dideliais mokesčiais ir „rinkos politizavimu“.

Naujoji Gruzijos vyriausybė, kuri buvo suformuota po to, kai parlamento rinkimus laimėjo opozicinė koalicija „Gruzijos svajonė“, šiuo klausimu laikosi kitos pozicijos. Koalicijos lyderis, milijardierius Bidzina Ivanišvilis išreiškė ketinimus pagerinti santykius su Rusija ir sugrąžinti gruzinišką produkciją į jos rinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)