„Ant popieriaus“ alga išaugo 50-ia litų, iki 850 litų, tačiau „į rankas“ žmonės gauna mažiau. Pavyzdžiui, vaikų neturintis asmuo „į rankas“ gauna 36,5 litų daugiau: ne 678,5 litų, o 715 litų. Darbdaviui vienos tokios darbo vietos kaina padidėjo 65,59 lito: nuo 1,049 lito iki 1,115 lito.

„Neseniai buvome susirinkę, kalbėjome, tikrai nėra jokio ženklaus padidėjimo sietino su padidinta minimalia mėnesine alga, nes suma, iš tiesų, buvo labai nežymi ir jos naudos vidaus vartojimui negalima suskaičiuoti, o prekybos tendencijos niekuo neišsiskiria, - sako Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas. - Aš manau, kad nežymi to padidėjimo dalis gal ir nuėjo į vartojimą, bet tai - labai nežymi dalis, o likusi dalis atiteko skoloms, nes kai kurie žmonės turi skolų dėl praėjusio šildymo sezono, kiti galbūt ruošiasi ateinančiam šildymo sezonui, tad, matyt, visi papildomi pinigai ten, bet tikrai ne į vartojimą, ir nukeliauja.“

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė taip pat sako iš smulkiųjų prekybininkų negirdėjusi, jog žmonės perka daugiau.

Zita Sorokienė
„Smulkieji prekybininkai didesnio vartojimo nepajuto, tačiau verslui padidinti MMA buvo dideli pinigai, o kai kalbama apie MMA padidinimą iki 1 tūkst., verslui tai yra labai dideli pinigai, tad valdžia turėtų ieškoti proporcijos, jeigu didinama minimali alga, turėtų būti didinamas ir neapmokestinamas minimumas, nes verslui yra labai sunku, jis vos išgyvena. Aišku, žmonės bus už tai, kad gautų didesnį minimalų mėnesinį atlyginimą, bet jį reikia uždirbti, o uždirbti nėra kaip, - mano Z. Sorokienė.

Pasak jos, per pastaruosius tris mėnesius padidinta MMA niekaip nepaveikė prekybos proceso, nes žmonėms rūpi ne tik maistas.

„Žmonės taupo vaistams, sąskaitoms už šilumą. Pastarosioms žmonės taupo jau nuo vasaros vidurio, kai tik pasigirdo kalbos, kad šiluma ir kitos paslaugos brangs ir nėra jokių ženklų, kad jos pigtų. Kai tik gali ir kiek tik gali žmonės atideda sąskaitoms už paslaugas ir šilumą“, - dėsto Z. Sorokienė.

Daugiau klientų nesulaukė ir paslaugų tiekėjai

Aleksandras Posochovas
Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas sako, jog ir paslaugų teikėjai nesidžiaugia padidinta MMA – tiesioginės naudos šiam sektoriui paslaugų teikėjai nepajuto.

„50-ia litų padidinus MMA daugiau klientų tikrai neateina. Manau, kas mėnesį papildomi 37 litai nieko negelbėja, nes praktiškai visų produktų - mėsos, pieno ir kitų - kainos kilo, artėja brangesnis šildymo sezonas, tad algos padidinimas „ištirpo“. Dėl to profsąjungos ir buvo nusiteikusios prieš MMA didinimą 50 litų, nes tai buvo rinkiminis šou, o ne noras padėti žmogui. Profesinės sąjungos visą laiką su darbdaviais tarėsi, kad iš pradžių MMA turėtų didėti iki 900 litų, o nuo Naujųjų metų - iki 1 tūkst. litų, tai žmogui leistų bent šiek tiek daugiau nupirkti“, - skaičiuoja jis.

Jei MMA būtų padidinta dar 50 litų, iki 900 litų, tuomet darbuotojai, uždirbantys minimalų atlyginimą, gautų dar po 36,5 litų, o darbdaviai papildomai turėtų mokėti dar po 65,59 litų.

Padidinus MMA nuo 800 iki 850 litų sumažėjo tokiai darbo vietai taikomas neapmokestinamas pajamų dydis: nuo 470 litų iki 460 litų, tai reiškia, kad nuo didesnės sumos reikia mokėti mokesčius.

Rinkiminės kampanijos metu į Seimą socialdemokratai rinkėjams žadėjo 1 tūkst. litų MMA, Darbo partija - 1,509 tūkst. litų, o “Tvarka ir teisingumas” - 1,8 tūkst. litų.

MMA padidinus iki 1 tūkst. „ant popieriaus“, žmonės uždirbantys MMA ir neturintys vaikų „į rankas“ gautų 824,5 litų, o verslui tokia darbo vieta kainuotų 1,312 tūkst. litų.

MMA padidinus iki 1,509 tūkst. litų, žmogus „į rankas“ gautų 1,196 tūkst. litų, o darbdaviui tokia darbo vieta kainuotų 1,98 tūkst. litų. Atitinkamai, MMA padidinus iki 1,8 tūkst. litų, darbuotojui tektų 1,409 tūkst. litų, o darbdaviui reikėtų mokėti 2,361 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)