Alytiškis Dovydas Černiauskas apie nuosavą verslą – kavinę jaunimui – svajojo penkerius metus.

Vaikinas, pats gaminsiantis maistą, sako mažąją bendriją įsteigęs drauge su mama ir tiki verslo projekto sėkme.

„Mažoji bendrija man pasirodė geriausia verslo terpė, steigiant įmonę. Steigiant individualią įmonę kaip kavinę, susiduri su sunkumais dėl veiklos, uždarąją akcinę bendrovę steigiant reikia 10 tūkstančių įstatinio kapitalo. Jaunam žmogui 10 tūkstančių tai yra kosmosas“, – teigė mažosios bendrijos savininkas.

Paklaustas, ar tiki savo verslo projekto sėkme, D. Černiauskas atsakė: „Šimtu procentų. Jeigu iškiltų bent menkiausias klaustukas, to nedaryčiau.“

Mažųjų bendrijų steigimas ypač patrauklus jaunimui ir studentams – mažesni mokesčiai valstybei, paprastesnė buhalterinė apskaita.

„Pirmas privalumas yra tai, kad nėra įstatinio kapitalo. Kad į šitą mažąją bendriją gali susinešti žmonės (o jų gali būti iki dešimt) tai, kas jiems reikalinga – gal stalą, gal kompiuterį – ir juos užpajamuoti kaip įmonės turtą. Nereikia įdarbinti vadovo, gali atstovauti šitai mažajai bendrijai atstovas.. Visi bendrijos nariai, dirbdami čia, gali gauti atlygį kaip avansinį pelną, tik susimokėti 20 proc. mokesčių“, – aiškino Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentė Dalia Matukienė.

Tikimasi, kad mažųjų bendrijų steigimas leis sumažinti jaunimo nedarbą. Alytaus regione jis vienas aukščiausių šalyje ir siekia 9 procentus. Paramą jauniems verslininkams siūlo Alytaus miesto savivaldybė. Šiemet smulkiajam ir vidutiniam verslui remti skirta 185 tūkst. litų – kompensuojamos įmonių steigimo ir dalyvavimo verslo misijose išlaidos. Kitąmet tam žadama skirti 50 tūkst. litų daugiau.

„Kiek reikės pagal nustatytus kriterijus verslą remti, kad jauni žmonės turėtų galimybę grįžti į Alytų ir pradėti verslą, kad Alytus jiems taptų mielas, tiek pinigų visada atsiras. Miesto biudžetas yra 140 milijonų, tad 200 ar 300 tūkstančių visada surasi“, – sakė Alytaus meras Jurgis Krasnickas.

„ Tie studentai, kurie dirba korepetitoriais, rašo kursinius darbus ar augina gėles, arba sugalvoja išradimą, dabar jie savęs nėra įforminę. Tai šita forma leis legaliai atlikti darbą ir turėti pelną“, – tvirtina D. Matukienė.

Alytaus regione įsteigta 10 mažųjų bendrijų, jas galima steigti ir internetu.