Nedarbas – viena iš daugiausiai aptariamų temų prieš antradienį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus.

Respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney teigė: „Šiandieninis nedarbo lygio padidėjimas – liūdnas priminimas apie ekonominį sąstingį. Nedarbo lygis didesnis, nei tada, kai prezidentu tapo Barackas Obama. 23 mln. amerikiečių vis dar ieško darbo.“

Nors rugsėjį buvo sukurta 34 tūkst. o rugpjūtį – 50 tūkst. darbo vietų, B. Obama dalyvaus rinkimuose, esant didžiausiam nedarbo lygiui nuo tų laikų, kai Franklinas D. Rooseveltas pakartotinai balotiravosi į prezidentus.
Tačiau padidėjusį nedarbo lygį galima laikyti ekonomikos pagerėjimo rodiklių, nes jis rodo, jog daugiau žmonių grįžta į darbo rinką.

Iš viso darbo jėga, kurią sudaro dirbantys ar darbo ieškantys žmonės, spalį padidėjo 578 tūkst. asmenų.

„Nors reikia dar daug nuveikti, dabartinė užimtumo ataskaita – įrodymas, kad JAV ekonomikos žaizdos po didžiausio nuo Didžiosios depresijos laikų nuosmukio gyja“, – teigė Baltųjų Rūmų Ekonomikos patarėjų tarybos pirmininkas Alanas Kruegeris.

„Būtina plėtoti politikas, kurios kuria viduriniajai klasei palankią ekonomiką, mums kapstantis iš dugno, kuriame atsidūrėme po didžiulio nuosmukio, prasidėjusio 2007 m. gruodį“, – pridūrė jis.

Darbo departamento ataskaitoje rašoma, kad uraganas Sandy, spalio 29 d. praūžęs rytine JAV pakrante, nepadarė didelio poveikio užimtumo duomenims. Ne savo noru dirbančiųjų tik dalį dienos, kurie norėtų dirbti visą dieną, sumažėjo 269 tūkst. iki 8,3 mln., o rugsėjį jų padaugėjo 582 tūkst.

Analitikė Kathy Jones įsitikinusi, kad rodikliai geri, tačiau įspėjo, kad situacija toli gražu nėra tokia, kokios norėtųsi, t. y. kad nedarbas būtų ne 8, o 6 proc. dydžio. „Norėtume, kad darbo vietų būtų dvigubai daugiau, nei yra, tačiau tendencija gerėja“, – sakė ji.

2012 m. per mėnesį vidutiniškai atsirasdavo po 157 tūkst. darbo vietų, t. y., kiek daugiau, nei 2011 m., kai per mėnesį būdavo sukuriama po 153tūkst. darbo vietų. Spalį daugiausia darbo vietų sukurta profesinėse ir verslo srityse, taip pat – sveikatos apsaugos ir mažmeninės prekybos srityse. Šiek tiek padaugėjo darbo vietų statybų sektoriuje.

Ketvirtą mėnesį iš eilės darbo savaitės trukmė buvo 34,4 valandos, o vidutinis valandinis darbo užmokestis sumažėjo 1 centu iki 23,58 dolerio (63 Lt). Vis dėlto JAV stipriai nerimaujama, kokie šaliai bus 2013-ieji.

Tapusiam prezidentu iki metų pabaigos teks susitarti dėl biudžeto su įstatymų leidėjais, siekiant išvengti 600 mlrd. dolerių (1,5 trln. Lt) padidėjusių mokesčių, o 2013 m. įvesti taupymo priemones.

Fiskaliniu skardžiu (angl. fiscal cliff) vadinamos priemonės gali vėl nugramzdinti JAV į recesiją.

Nerimaujama ir dėl uragano Sandy padarinių ateinančiais mėnesiais. Audros sutrukdė daugelio verslo sričių veiklą, kita vertus, remonto darbai rytinėje pakrantėje turėtų padidinti darbo apimtis statybų sektoriuje. Niujorko biržos indeksas Dow Jones šoktelėjo 1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)