Vieningai rinkai – vieningos sąlygos

Norint patobulinti vieningą rinką Europos Sąjungoje jos nariams reikia sukurti vienodas konkurencijos ir veiklos sąlygos, mano „Achemos grupė“ prezidentas Arūnas Laurinaitis. Diskusijos apie tai, kokia ši rinka turėtų būti, metu, jis teigė, kad vienas svarbiausių sektorių Lietuvai kalbant apie konkurencingumą ir vienodas sąlygas – energetika.

A. Laurinaičio manymu, vieningoje ES rinkoje šiuo metu stokojama tokių pačių sąlygų visiems bendrijos nariams veikti ir konkuruoti tarpusavyje. Jo teigimu, tai, Lietuvos atveju, itin jaučiama energetikos sektoriuje.

„Kadangi esame izoliuoti (energetikos sektoriuje – DELFI) mums sudėtinga, nes mūsų kaimynai iš Rusijos, Baltarusijos, jie turi galimybę naudoti energiją kitomis kainomis, ir siunčia produkciją į ES rinką. Bet ne viskas daroma, kad ši rinka būtų apsaugota nuo nesąžiningos konkurencijos“, - sakė jis.

Arūnas Laurinaitis
A. Laurinaitis sakė, kad lietuviams konkuruoti sudėtinga ir todėl, kad šalis yra energetiškai priklausoma nuo vieno dujų tiekėjo. „Lietuvoje mes turime tas pačias problemas – esame energetiškai priklausomi nuo vieno dujų tiekėjo, tačiau mes turėtume varžytis Vakarų Europoje, kur yra kitokios sąlygos konkurencijai. Mums reikia investuoti, kad sukurtume bendrą energijos sektoriaus rinką“, - sakė jis.

Verslininko manymu, sukurti tokias pat sąlygas rinkoje – labai svarbu. „Energija – svarbiausias dalykas vieningoje rinkoje: tai ne tik pirkimas ar pardavimas, bet ir pirmas žingsnis į konfederaciją. Kai kalbame apie prekybą tokioje rinkoje, sąlygos visiems turi būti tos pačios“, - sakė jis.

A. Laurinaitis sakė, jog svarstant, kaip reikėtų tobulinti vieningą rinką, reiktų pagalvoti ir apie infrastruktūrą. Pasak jo, šiuo metu prioritetu laikomas keleivių vežimas, tačiau verslui itin svarbus ir krovinių gabenimas. Verslininkas sakė, kad reiktų pagalvoti ir apie reikalavimus, keliamus verslui siekiant mažinti klimato kaitą. „Mes paskaičiavome, kad iki 2020 m. prarasime tris milijardus eurų įgyvendindami visas priemones“, - sakė jis. Dėl to, jo teigimu, taip pat mažėja konkurencingumas.

Nesame vieningoje rinkoje, kol neturime euro?

SBA baldus gaminančios grupės vadovas Egidijus Valentinavičius diskusijoje apie vieningą Europos Sąjungos rinką teigė, kad prisijungimas prie ES veikia, tačiau vietos verslininkai ES šalių rinkas vis dar supranta kaip eksporto.

„90 proc. mūsų produkcijos eksportuojama, daugiausia į ES šalis. Vieninga rinka yra geras dalykas ir veikia. Per metus pavyko pradėti bendradarbiauti su prekybininkais, kurie turi prekybos centrus įvairiose šalyse“, - kalbėjo verslininkas.

„Tačiau, kai šneku apie eksportą, šneku apie ES šalis, į kurias eksportuojama, o tai rodo, kad mano galvoje ES rinka dar nesuprantama kaip viena rinka“, - pastebėjo E. Valentinavičius.

„Žinoma, vieninga rinka suteikia galimybę laisvai judėti kapitalui, prekėms, darbo jėgai. Bet ar to užtenka, jog sakytume, kad esame vieningoje rinkoje?“, - klausė SBA įmonės atstovas.

Jo nuomone, kad Lietuva pilnai įsilietų į vieningą ES rinką būtinas euro įsivedimas. Taip pat baldų gamintojui užkliūna ES skirtingi standartų reikalavimai, kurie turėtų būti supaprastinti.

Į forumą atvykęs prekybos tinklo „Rimi“ atstovas Christianas Wijkstrom taip pat teigė besijaučiantis, jog verslas kol kas ES yra lokalizuotas.

Europos Sąjunga yra nuostabi tuo aspektu, kad mes galime lyginti kainas ir siūlyti geresnius pasiūlymus klientams, tačiau vis dėlto kiekvienoje šalyje dar yra skirtingas prekybos ir produktų reguliavimas“, - sakė jis.

„Rimi“ atstovas teigė, kad darbas, su kuriuo tenka susidurti plečiant verslą kasdien, vis dar yra labai lokalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)