Apmokestino neveikiančią įmonę

Rinkliava už šiukšlių išvežimą rajone įvesta nuo rugpjūčio 1-osios, tačiau sąskaitos už atliekų tvarkymą gyventojus pasiekė tik dabar.

Kartu su žmona Stase Vaitelių kaime gyvenantis pensininkas Vincas Kulys nustėro išvydęs, kad už šiukšlių išvežimą sąskaita išrašyta ne tik jo vardu, bet atskirai teks mokėti dar ir jo žmonai.

„Vadinasi, namuose turime turėti du atskirus konteinerius ir saugoti vienas nuo kito savo šiukšles, nes atskirai kiekvienas turime apmokėti savo sąskaitas. Juk tai – visiškas absurdas“, – piktinosi vyras.

Trečią sąskaitą žmogus gavo už kadaise veikusią parduotuvę, nors įmonė yra likviduota.

„Mūsų parduotuvė seniai uždaryta, Mokesčių inspekcijai tai žinoma nuo metų pradžios“, – pasakojo gyventojas.

Nors ir sustabdė įmonės veiklą, tačiau V.Kulys mokestį už šiukšles buvo sumokėjęs už tris mėnesius į priekį. Tačiau vėl gavo 94 litų sąskaitą už 5 mėnesius.

„Senyva kaimynė, kuri gyvenime nėra turėjusi šiukšlių konteinerio ir atliekų vežėjai nė gramo jos šiukšlių nėra išvežę, jau gavo sąskaitą. Tai ar teisinga taip?“ – kalbėjo vyras.

Vienai šeimai – dvi sąskaitos

V.Kulys nuskubėjo į Klaipėdos rajono savivaldybės rinkliavos administravimui įkurtą įmonę „Gargždų švara“ ir mėgino aiškinti, jog jam su žmona taip susiklostė aplinkybės, kad nuosavame name jie yra du savininkai.

„Žmonai priklauso viena dalis namo, o mano vardu registruota kita dalis. Tačiau šiukšlių šeimoje nuo to tikrai nėra daugiau, kad dvigubą sąskaitą reikėtų mokėti“, – aiškino V.Kulys.

Vyras suskaičiavo, kad atliekų vežėjai rugsėjį šiukšles išvežė tik vieną kartą, o spalį – du kartus.

„O sąskaitas gavome už trečią ir ketvirtą metų ketvirtį. Mano vardu išrašyta 154 litų, o žmonos vardu – 60 litų sąskaita. Iš viso turime sumokėti per 214 litų, o realiai iš mūsų namų išvežti vos trys buitinių atliekų konteineriai“, – aiškino Vaitelių kaimo gyventojas.

Nemiegojo visą naktį

Pravėrus viešosios įstaigos „Gargždų švara“ administracijos duris, gyventojai vienas per kitą žėrė pastabas rinkliavos tvarkytojams.

„Devyniolika metų nebegyvenu tuo adresu, o gavau sąskaitą susimokėti už šiukšles 60 litų. Gyvenu sodo namelyje, ten už šiukšles teks mokėti 25 litus“, – skundėsi Bronislovas Toliušis.

Kitas gyventojas nustėro gavęs beveik pusės tūkstančio litų sąskaitą už šiukšlių išvežimą.

„Dauparuose prieš daugelį metų aukcione su draugu nusipirkome apleistą pastatą, buvusią valgyklą. Taip ir stovi išdaužytais langais. Gavau 463 litų sąskaitą už komunalines atliekas. Aš visą naktį nemiegojau, net nežinau, kur kreiptis“, – vos besitvardydamas kalbėjo gargždiškis Albinas.

Kiti gyventojai nepatingėjo eilėje praleisti kelias valandas, nes norėjo pasiaiškinti, už ką jie gavo 5 litų sąskaitą.

„Konteinerių neturime, mūsų šiukšlių niekas nėra išvežęs, gyvename sode, o verčia mokėti 5 litus. Sutarčių su niekuo nepasirašėme, kodėl turime mokėti?“ – piktinosi moteris.

Sąskaitos – mirusiesiems

„Gargždų švara“ išsiuntė 60 litų sąskaitas net mirusiems žmonėms.

„Mano buvusi sugyventinė mirė dar 2008 metais. Jos bute Kalotės kaime net negyvenu. Aš į Rietavą išsikėliau pas mamą gyventi. Sugyventinės 20 kvadratinių metrų butą prižiūri kaimynai. Dar tik tvarkausi palikimo dokumentus“, – pasakojo sąskaitą gavęs Vidmontas Šernius.

Kita gargždiškė gavo sąskaitą motinos, kuri mirė prieš 5 metus, vardu.
Kraujas užvirė ir butus Klaipėdoje turintiems miestiečiams, rajone įsigijusiems sodų sklypus, kuriuose yra sodo nameliai.

„Turiu du sodo sklypus. Juk 220 litų moku už šiukšles Klaipėdos mieste. Dabar turėsiu mokėti ir už du sodų sklypus. Juk žmogus trijose vietose negyvena ir nešiukšlina“, – piktinosi klaipėdietė.

Sąskaitos pasiekė ir tuos, kurie turi bet kokį statinį, nesvarbu, ar jis su stogu ir sienomis, svarbu, kad nuosavybė būtų įregistruota Registrų centre.

„Dar kai buvo naikinami kolūkiai, gavau nuosavybės teise valdyti aplūžusią fermą Laugaliuose. Už tą griuveną man išrašė 60 litų sąskaitą. Kad žmonės neverstų šiukšlių bet kur, seniūnija paprašė leisti pastatyti konteinerį. Aš sutikau, tai gal už viso kaimo šiukšles man dabar reiks mokėti?“ – klausė moteris.

Muštynės dėl turto

Viešosios įstaigos „Gargždų švara“ direktorius Rimantas Martinkus aiškino, kad įstaigoje dirba tik keturi žmonės, todėl nepatenkintus gargždiškius tenka priiminėti net iki 22 val.

„Visos problemos kyla dėl to, kad žmonės nesitvarko savo nuosavybės dokumentų. Vakar čia kilo muštynės tarp vyro ir žmonos, nes vyras iki tol nežinojo, kokį turtą turi sutuoktinė. Klaipėdos rajono savivaldybė patvirtino vietinės rinkliavos įkainius būtent nuo nekilnojamojo turto“, – aiškino R.Martinkus.

Jis pripažino, kad sąskaitos siunčiamos pagal Registrų centre rastus duomenis.

„Kol jie visi nepraeis pro mūsų duris, nesusistyguos viskas. Kol kas mes vos spėjame kalbėti su žmonėmis, per dieną priimame 480 žmonių, o skambučių sulaukiame apie 170“, – kalbėjo R.Martinkus.

Įstaigos vadovas aiškino, kad gyventojai be reikalo nuogąstauja gavę, pavyzdžiui, 500 litų sąskaitą už nenaudojamą ar apleistą pastatą.
„Žmogus juk gali įrodyti, kad ten jokia veikla nevykdoma, galima gauti pažymą iš elektros energijos tiekėjo, kad pastate net nėra elektros. Žmonės ateina ir išsiaiškiname viską“, – tikino įstaigos „Gargždų švara“ vadovas.

Kasdien – 2 tūkst. sąskaitų

Tai, kad sąskaitos už komunalines atliekas masiškai išrašomos mirusiems asmenims, R.Martinkus kaltino pačius gyventojus.

„Mirus tėvams, dažnai vaikai, paveldėję turtą, nesikreipia į Registrų centrą dėl nuosavybės įregistravimo. Žmonės aiškina, kad neturi pinigų dokumentų sutvarkymui“, – teigė R.Martinkus.

Įstaigos vadovas tvirtino, jog dvi sąskaitos į vienos šeimos namus išsiunčiamos tam, kad sutuoktiniai apsispręstų, kuris mokės rinkliavą.

„Juk žmonės būna išsiskyrę ir nebegyvena nurodytu adresu. Suprantama, kad jie dvigubai nemokės, kaip ir tie, kurių įmonės likviduotos“, – žadėjo R.Martinkus.

Sąskaitų apmokėjimo terminas yra pratęstas iki metų pabaigos, tad gyventojai raminami, kad kol nebus išsiaiškintas kiekvienas nesusipratimas, antstoliais dėl skolų niekas negrasins.

„Visų 40 tūkstančių pranešimų mes negalėjome išsiųsti, nes visi šie žmonės ir būtų čia atvažiavę. Kiekvieną dieną išsiunčiame po 2 tūkst. sąskaitų“, – aiškino R.Martinkus.

Laukia karas su sodininkais

Tačiau didžiausio nepatenkintųjų antplūdžio „Gargždų švara“ laukia tada, kai bus išsiųstos sąskaitos sodų gyventojams.

„Va tada kils tikras karas. Daugiausia šiukšlina sodininkai. Mes dar ten neįlindome“, – aiškino R.Martinkus.

Pasak įstaigos vadovo, apie 45 proc. visų soduose gyvenamų namų nėra registruoti. Tiems, kurie turi sodo namelius, numatytas 60 litų metinis mokestis.

Už sodo sklypą be statinių savininkui numatytas minimalus 5 litų mokestis.

Šiuo metu išsiųstos sąskaitos Gargždų, Vėžaičių, Judrėnų, Kretingalės, Endriejavo, Sendvario gyventojams.

„Net pasibeldus į duris, žmonės išrėžia į akis, kad nemokės rinkliavos, nes neturi konteinerio šiukšlėms. Pagal rinkliavos įstatymą sutarčių neprivaloma sudaryti, numatyta, kad žmogus turi mokėti rinkliavą“, – aiškino R.Martinkus.

Išimčių gyvenantiesiems atokiuose vienkiemiuose nenumatyta. Nesvarbu, ar kas išveš, ar ne atliekas, gyventojas turės mokėti rinkliavą.

Šilutės savivaldybė taikė išimtis užliejamose pievose gyvenantiems žmonėms, bet tai nepasiteisino“, – tikino R.Martinkus.

Komentaras

Česlovas Banevičius, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius

Šiandien įstaigos vadovas turėtų atsiskaityti rajono savivaldybės tarybai, kaip vyksta rinkliavos surinkimas. Žmonės skundžiasi, kad net negali prisiskambinti „Gargždų švaros“ darbuotojams. Visą dieną esą užimti telefonai. Žmonės pyksta ir skundžiasi savivaldybei. Manau, teks skirti kelis darbuotojus, kad bent informacija gyventojams būtų suteikta. Bėdų yra įvairių, sistema dar nėra ištobulinta, tačiau ir patys žmonės nenori mokėti. Vis dėlto vyras su žmona neturi gauti dvigubų sąskaitų. Vieniši, kaime gyvenantys pensininkai seniūnijoje gali gauti pažymą apie šeimos sudėtį ir jiems bus taikomas perpus mažesnis tarifas.

Info

Metinė rinkliava už atliekas Klaipėdos rajone:

Gyvenamasis namas mieste – 204,74 Lt,

Gyvenamasis namas kaime – 144,14 Lt,

Butas – 153,38 Lt,

Sodo namelis – 60 Lt.