„Kitiems metams mes žiūrime šiek tiek palankiau į pasaulio globalią ekonomiką, į atskirtas jos sudedamąsias – pakankamai atsargiai ir darome prielaidą, kad neturėtų būti blogiau nei šie metai“, - sakė jis per dienraščio „Verslo žinios“ organizuotą konferenciją „Verslo planas 2013. Rinkos pulsas. Ką prognozuoja Lietuvos įmonių vadovai?“

Kalbėdamas apie Lietuvos ekonomikos perspektyvas, A. Laurinaitis teigė, jog infliacija Lietuvoje neskatins vidaus vartojimo, be to, Lietuvos situaciją apsunkins ir tai, kad kitąmet pakankamai daug teks sumokėti už valstybės skolos aptarnavimą.

„Kitų metų iššūkis, kuris laukia mūsų, tai yra veiklų išgryninimas, - teigė A. Laurinaitis. - Vienas iš klausimų, į kurį mes turime atsakyti: į kokias sritis mes darysime koncentraciją. Tai nereiškia, kad likusias mes parduosime, kaip kartais media bando tą traktuoti, tačiau pokyčių atitinkamai 2013 m. bus numatoma.”

Pasak jo, koncernas per artimiausius keletą metų planuoja toliau investuoti į energetinius projektus, preliminarios investicijos – apie 0,5 mlrd. litų.

Tačiau A. Laurinaitis piktinosi, jog koncerno planus ateinantiems metams vis pakeičia politiniai sprendimai, pavyzdžiui, į gamtinių dujų kainą įtraukus papildomą mokestį planuojamam suskystintų gamtinių dujų terminalui.

„Kai mes planuojame ir sakome, kad 2013 m. yra tokie, praėjusią savaitę mes išgirstame, kad verslas dar 114 mln. papildomai turi prisiimti ant savo pečių, be aiškesnių paaiškinimų, kodėl tas yra reikalinga, bet tai yra tik pradžia mokesčių, kurie atsiras“, - mano A. Laurinaitis.

Jis priminė, jog kitais metais brangsta ir elektros energija, o tai lemia padidintas viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokestis.

„Mokesčių sistemos stabilumo nebuvimas, tai vienas iš tų sunkiausių dalykų arba rizikingiausių, kurie gali paralyžiuoti bet kokį verslą, jeigu jie yra nenuspėjami, jeigu jie atsiranda per naktį. Ir, apibendrinimui, noriu pasakyti, kad, mūsų supratimu, 2013 m. verslas yra pajėgus konkuruoti viduje, išorėje, t.y. tarptautinėje rinkoje, jeigu politiniai sprendimai bus pamatuojami, t.y. bus suprantama, kad buvo reikalinga atlikti vieną ar kitą sprendimą, bus savalaikiški ir, tai, kas yra svarbiausia, bus ekonomiški“, - dėsto A. Laurinaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)