Rusijos Sveikatos apsaugos ir socialinės plėtros ministerija inicijuoja smarkų cigarečių akcizo kėlimą. Pareigūnai tikisi tokiu būdu per trejus metus akivaizdžiai sumažinti rūkalių skaičių ir tuo pačiu papildyti biudžetą.

Dabar cigarečių akcizas siekia 360 rublių (31 Lt) už tūkstantį vienetų. Pirmadienį, spalio 8 dieną, Valstybės Dūmos biudžeto ir mokesčių komiteto mokesčių teisės pakomitetis rekomendavo per pirmąjį svarstymą priimti įstatymo projektą, kuris iki 2015 metų akcizą padidins mažiausiai iki 1250 rublių (107 Lt).

Sveikatos apsaugos ministerija pateikė dar radikalesnį pasiūlymą, o smarkaus akcizų padidinimo siūlymą nusiuntė premjero pavaduotojai Olgai Golodec. Vyriausybės vadovo pavaduotojos padėjėjas Aleksejus Levčenka patvirtino, kad gauti dokumentai iš Sveikatos apsaugos ministerijos. Veronikos Skvorcovos vadovaujama tarnyba siūlo jau 2013 metais padidinti cigarečių akcizus mažiausiai iki 1040 rublių (89 Lt) už tūkstantį vienetų, 2014 metais – iki 2000 rublių (171 Lt), o 2015 metais – iki 4000 rublių (342 Lt). Taip per trejus metus akcizai išaugs vienuolika kartų, o mokesčiai už vieną cigarečių pakelį sudarys mažiausiai 78 rublius (6,7 Lt).

Sveikatos apsaugos ministerija įsitikinusi, kad dėl padidėjusių akcizų neišvengiamai išaugusios cigarečių kainos sumažins tabako vartojimą 27 procentais. Vis dėlto, nepaisant sumažėjusio tabako vartojimo, biudžetas iš padidėjusio akcizo mokesčio sulauks apčiuopiamų papildomų pajamų – 356 milijardų rublių 2013 metais, 615 milijardų rublių 2014 metais ir 1,08 trilijono rublių 2015 metais. Šiuos pinigus Sveikatos apsaugos ministerija ketina skirti kovai su rūkymu.

Bendrovės „Japan Tobacco International“ (jai priklauso prekės ženklai „Winston“, „Camel“, „Glamour“) komunikacijos direktorius Anatolijus Vereščaginas tvirtina, kad tai ne pirmas mėginimas smarkiai padidinti akcizus ir jis „prieštarauja Finansų ministerijos koncepcijai“. Turint omenyje bevizį režimą su Kazachstanu ir Baltarusija, kur cigaretės kainuoja mažiausiai du kartus mažiau, stiprus tabako gaminių brangimas Rusijoje gali iššaukti netrukdomą šios produkcijos potvynį iš šių šalių bei staigų kontrabandos iš Kinijos augimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)