Ūkio ministras Rimantas Žylius teigė, kad tenka dažnai girdėti nusiskundimų, kai laimėję viešąjį pirkimą tiekėjai vilkina, suteikia nekokybišką produktą.

„Pradedame įgyvendinti mintį dėl juodųjų sąrašų. Žinoma, kad kai kurie tiekėjai piktnaudžiauja viešųjų pirkimų formalumu – laimėję konkursą jie gali vilkinti jo vykdymą, suteikti nekokybišką produktą ir pan. Įvedama galimybė perkančiai organizacijai atmesti tiekėjo pasiūlymą, jei per pastaruosius metus tiekėjas netinkamai vykdė sutartį ir tai buvo dokumentuota“, - kalbėjo ministras.

Konkrečiai, kuriose srityse dažniausiai susiduriama su tiekėjų piktnaudžiavimu po viešųjų pirkimo konkurso, R. Žylius neatsakė, tačiau teigė, kad kai kuriose srityse – tai „dažnai pasitaikanti praktika“.

Įstatymo pakeitimu taip pat norima siekti viešųjų pirkimų skaidrumo, įteisinant laimėjusio pasiūlymo viešumą. Siekiama, kad viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje būtų galima pasižiūrėti visus dokumentus, kuriuos pateikė pirkimą laimėjęs subjektas.

Siūlo reikalauti ir bent vidutinio atlyginimo

Verslininkai teigia palaikantys iniciatyvą skaidrinti viešuosius pirkimus, tačiau nurodo, kad „juodieji sąrašai” išsprendžia tik dalį problemos.

„„Juodieji“ sąrašai iš esmės nesprendžia kitos viešųjų pirkimų sektoriaus problemos. Mažiausios kainos kriterijumi pagrįstus viešųjų pirkimų konkursus neretai laimi įmonės, beveik neturinčios etatinių darbuotojų arba tik kelis, kuriems mokamas minimalus atlyginimas. Įtraukus reikalavimą viešuosiuose konkursuose dalyvaujančioms įmonėms savo darbuotojams mokėti vidutinį šalies darbo užmokestį būtų ne tik skaidriau organizuojami pirkimai, bet ir vykdoma reali kova su „vokeliais“, - komentuoja Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Anot jo, Lietuvos verslo konfederacija siūlytų mažiausios kainos vertinimo kriterijų taikyti tik tais atvejais, kai yra perkamos tipinės prekės, pavyzdžiui, benzinas, mineralinis vanduo, fiksuoto ar mobilaus ryšio paslaugos ir panašiai. Visais kitais atvejais, ypač kai perkami didelės apimties, sudėtingi darbai, intelektinės, kūrybinės paslaugos, turėtų būti atsižvelgiama į kainos ir kokybės santykį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)