Po paskaitos, paklaustas, ką patartų Lietuvoje planuojantiems verslą įkurti žmonėms, J. Bradfordas siūlo pirmiausiai galvoti ne apie pinigus.

„Žmogus, Lietuvoje norintis pradėti verslą, turėtų pasikalbėti su 25-iais protingais žmonėmis, kuriuos jis ar ji mano esant protingais, bet mama nesiskaito, nors jūs ir manote, kad ji yra protinga. Mama visada sakys, kad jūsų verslo idėja yra puiki. Taigi, tie 25 žmonės konstruktyviai turėtų argumentuoti, kas gali jūsų verslą sužlugdyti, - sako J. Bradfordas. - Žmonės, planuojantys įkurti verslą, galvoja, kad pirmas dalykas, kurį jie turi padaryti, yra gauti pinigų. Aš manau, kad tai yra visiškai neteisinga kryptis kuriant verslą. Reikia pirmiausiai išsiaiškinti savo idėjos stiprybes ir silpnybes.“

Kodėl reikia kalbėtis su 25 žmonėmis, J. Bradfordas paaiškino taip: „Reikia pasikalbėti su daug žmonių. Jų turi būti daugiau nei 5 ir mažiau nei 100, nes jei kalbėsitės su 100 žmonių, savo verslo niekada nepradėsite.“

Pasak jo, vieni įdomiausių verslų, kuriems dabar sekasi, buvo įkurti prieš keletą metų, per patį giliausią krizės tašką.

„Sudėtinga įkurti sėkmingą verslą per ekonominį pakilimą, kai nieko nereikia keisti. Žmonės turėtų dažniau pagalvoti, kokį verslą jie gali įkurti, nes sunkmečiu visada atsiranda naujų galimybių“, - mano J. Bradfordas.

Jis sako, jog galima tik pasidžiaugti tuo, kad vis daugiau naujų verslų kuriama ir Lietuvoje, o tai, kad ne visiems pasiseks dar nereiškia, kad žmones ištiko nesėkmės – jie pasimokys ir galbūt bandys verslus kurti dar kartą, sėkmingiau, ar savo patirtimi pasidalins su kitais.

„Pirmąkart Lietuvoje viešėjau prieš keletą metų, dabar šalyje yra vis daugiau žmonių, kurie dirba su startuoliais. Kai čia viešėjau prieš šiek tiek daugiau nei trejus metus, buvo vos keletas entuziastų, kurie buvo linkę padėti naujai kuriamiems verslams, dabar tokių pavyzdžių matau vis daugiau ir, manau, kad tai yra puiku. Apskritai, juk įkurti startuolį yra normaliausias dalykas pasaulyje“, - pasakoja verslininkas.

J. Bradfordas 2010 m. įkūrė kompiuterinės programinės įrangos kūrimo įmonę ir iki šiol ten dirba. Be to, jis prisidėjo prie startuolių akseleratoriaus Taline „Startup Wise Guys“ bei investicinio fondo ir pagalbos inovatyvioms idėjoms „Eleven Startup Accelerator“ veiklų.

Mano, kad sunkmetis tęsiasi

Paklaustas, ar Europoje prasidės anksčiau ekonomistų anonsuota antroji krizės banga, J. Bradfordas teigė, kad mes dabar ją išgyvename.

„Antroji krizės banga jau yra čia, bet problema ta, kad mes nuolat apie ją kalbame, tad susiklosčiusi situacija mums jau tapo normali, nieko nebestebina nauja krizė Graikijoje ar Ispanijoje. Tačiau politikai nori jaustis taip, lyg padėtis būtų normali, nes kai situacija yra normali, žmonės nepanikuoja. Bet jei kas nors pasakytų, kad iš tiesų viskas yra nepaprastai blogai ir mes prarasime pinigų, visi bėgs prie bankomatų ir įvykiai blogąja linkme pakryps kur kas greičiau. Realybė yra tokia, kad visų Europos valstybių vyriausybės leidžia laiką biudžetams ir balansams sutvarkyti taip, kad pinigai būtų išleidžiami efektyviau, nes pinigų yra mažiau“, - dėsto J. Bradfordas.

Pasak jo, baisiausia yra tai, kad vienoje šalyje priimami sprendimai, neišvengiamai paveiks kitas.

„Globalizacija yra tikrai baisus dalykas, kai pradedi ją vertinti makroekonominiu lygmeniu, - sako J. Bradfordas. - Dabar pasaulis yra kur kas glaudesnis, vertinamos ne tik rizikos, kas įvyks Lietuvoje, bet ir tai, kas nutiks pasaulyje. Jeigu kiniečiai pakeistų savo politiką, ar ispanai nuspręstų bankrutuoti, nesakau, aišku, kad taip ir nutiks, mes visi pajusime to padarinius. Mes visi gyvename toje pat vietoje, jei jūs gyvenate ne euro zonoje, tai labai netoli nuo jos ir vis tiek esate priklausomi nuo to, kas vyksta kitose šalyse.“

Šiuo metu J. Bradfordo veiklos geografija apima Didžiają Britaniją, Bulgariją, Estiją ir Rusiją ir Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)