“Ar Lietuvos įstatymai turi būti skirti vienam ūkio subjektui? Reikia galvoti ir apie vartotojus. Nereikėtų ištraukti vieno rinkos segmento – reikėtų komplekse panagrinėti šilumos ūkį”, - sakė R.Stonys.

Tuo tarpu Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas Eltai sakė, kad šilumininkus skaičiuoti kainas priklausomai nuo dujų kainos įpareigoja įstatymas, ir kainas kaskart, pakitus dujų kainai, perskaičiuoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Be to, jie turi gauti nustatytą 5-6 proc. pelno maržą. "Nuo 2003-iųjų šilumos kaina sumažėjo 3-9 proc., priklausomai nuo šilumininko", - tikino V. Stasiūnas. Jo teigimu, kuro (dujų) kaina sudaro maždaug 50 proc. šilumos kainos.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimu siekiama, kad visi Lietuvoje registruoti dujų tiekėjai gautų licencijas, o dujų tiekimo įmonių įstatinis kapitalas būtų ne mažesnis kaip milijonas litų.

Įstatymo projekte taip numatyta valstybinis dujų kainų reguliavimas - Vyriausybei reglamentuojant dujų sektoriaus kainų nustatymo principus, o Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai kontroliuojant kainas, nustatant viršutinę dujų tiekimo kainos ribą.

Be to, įstatymu būtų nustatyta 15 procentų pelno marža, kuri, pasak R.Stonio, aktuali tik “Dujotekanai”.

Pasak Eltos, ketvirtadienį Seimo Ekonomikos komitetas antrą kartą svarstys Gamtinių dujų įstatymą. Po svarstymo komitetuose įstatymas turės būti perduotas Seimui. Seimas priims galutinį sprendimą, ar įstatyme bus Ūkio ministerijos pasiūlyta pataisa, leidžianti reguliuoti "Dujotekanos" parduodamų dujų kainą.

R.Stonio teigimu, kaltinimai neva “Dujotekana” parduoda dujas per didelėmis kainomis, yra nepagrįsti.

“Šiandien “Lietuvos dujų” siūloma kaina yra ryškiai mažesnė nei “Dujotekanos” perkama dujų kaina. Tačiau mes mokam žymiai didesnę kainą nei “Lietuvos dujos”. “Lietuvos dujos” dujas perka pigiausia kaina Europoje” – apie išskirtines sąlygas “Lietuvos dujoms” kalbėjo R. Stonys.

Pasak “Dujotekanos” prezidento, “Dujotekana” yra pelno siekianti organizacija, todėl ji produktą pardavinėja konkurencingomis kainomis, tačiau pabrėžė, kad “Dujotekanos” kaina nėra didesnė nei esanti Latvijoje ar Estijoje.

R.Stonio teigimu, 2006 metais Lietuvos Vyriausybė jau nebereguliuos dujų kainų, todėl “Lietuvos dujos” jas nustatant turės remtis “Dujotekanos” kainomis. Pasak R. Stonio, dėl priimtų įstatymo pataisų, “Dujotekanos” pelnas sumažės, tačiau tai nebus didelis smūgis. “Sumažės pelnas, nėra ko slėpti. Bet tai nėra tokie įspūdingi skaičiai, kad dėl to labai pergyventume”, - žurnalistams sakė jis.

Lietuva teturi vieną gamtinių dujų tiekėją - "Gazprom". Pagrindiniais šalies dujų rinkos veikėjais galima laikyti "Lietuvos dujas" ir "Dujotekaną" bei Jonavos azotinių trąšų gamintoja "Achema" (dujas tiekia tik sau).

“Dujotekana" yra strateginė "Gazprom" partnerė, valdoma Lietuvos fizinių asmenų, susijusių Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija. "Gazprom" atstovai yra skelbę ketinimus įsigyti šios bendrovės kontrolinį akcijų paketą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją