Tartu ekonomikos profesorius Olevas Raju įsitikinęs, kad maži atlyginimai – nukreipti prieš estus, nes sienos atviros ir tūkstančiai žmonių išvažiuoja: „Kažkada buvo išsakyta mintis, neva, įsivežkime darbininkų iš Turkijos. Bet ten vidutinis atlyginimas didesnis, nei pas mus. Na ir kam turkams keisti saulėtą šalį į Estiją su mažais atlyginimais ir atšiauriu klimatu?“

Estijos parlamento Finansų komisijos narė Kadri Simson įsitikinusi, kad ekonomikos bumo Estijoje laikais atlyginimai tiek padidėjo, kad jau nebėra konkurencinė vertybė.

„Pigūs subproduktai iškeliavo į Aziją, o esantys aukščiau vertybių grandinėje ir gerai mokami atlyginimai neatėjo į Estiją“, – pabrėžė K. Simson ir pridūrė, jog estų atlyginimai ir toliau yra mažesni už labiau išsivysčiusių Europos šalių, taip pat ir Suomijos.

Instituto „Ekonomen“ rektorius Hanonas Barabaneris pabrėžia, kad įmonės siūlo pagal savo kriterijus pakankamą atlyginimą, tačiau darbuotojams jis neatrodo pakankamas. Be to, išsilavinusiems, kvalifikuotiems žmonėms baisu netekti savo statuso – žmogus neis dirbti jo sugebėjimų neatitinkančio darbo.

H. Barabanerio nuomone, dėl mažų atlyginimų nedarbas Estijoje yra struktūrinis, t. y. darbo aplinka neatitinka rinkos struktūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)