Vien per pastaruosius dvejus metus darbą prekybos, apdirbamosios gamybos ir statybos bendrovėse metė ir išvyko į užsienį per 10 000 žmonių arba kas penktas, deklaravęs savo išvykimą.

Kad dirbantiems žmonėms darbo užmokesčio dydis svarbus, rodo faktas, kad mažiausiai emigracija kliudė kasybos ir karjerų, vandens tiekimo bei elektros verslą, tradiciškai pasižymintį gerais atlyginimais – iš šio sektoriaus per dvejus pastaruosius metus į užsienį išvyko vos 228 žmonės.

„Darbdaviai pasiduoda iliuzijoms, jog Lietuvoje darbo ištekliai pakankami arba jie nėra tikri dėl ateities”, - pagrindines priežastis, kodėl nedidinamos algos, nurodo bendrovės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai” direktorius Gintas Umbrasas.

Ekonominės prielaidos, anot jo, didesniems atlyginimams yra: realiai verslo pelningumas ir apyvarta, kaip rodo 2012 m. pirmojo pusmečio duomenys, sugrįžo į prieškrizinius 2008 metus. O samdomųjų darbuotojų darbo užmokestis, palyginti su ikikriziniais metais, tebėra mažesnis dešimtadaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)